6 najboljih vrsta povrća za jedenje kod metaboličkoga sindroma, prema dijetetičarima

PREHRANA bogata hranjivim tvarima, uključujući šest ključnih vrsta povrća, može biti najjači saveznik u borbi protiv metaboličkog sindroma, stanja koje značajno povećava rizik od dijabetesa i bolesti srca, piše EatingWell.
Metabolički sindrom, poznat i kao sindrom inzulinske rezistencije, skup je stanja koja uključuju povišen krvni tlak, visoki šećer u krvi, višak masnoga tkiva oko struka i abnormalne razine kolesterola. Iako je stanje rašireno, dobra je vijest da se njime može upravljati, a prevencija je moguća promjenama životnoga stila. Jedan od najučinkovitijih koraka je prilagodba prehrane, a sve počinje na vašemu tanjuru.
Šest moćnih saveznika s vašega tanjura
Dijetetičari preporučuju uključivanje određenoga povrća u prehranu kako biste podržali metaboličko zdravlje. Ove namirnice pomažu u regulaciji šećera u krvi, kolesterola i općega stanja organizma.
Brokula
Niskokalorična, a bogata sulforafanom, spojem poznatom po protuupalnim svojstvima. Iako su potrebna dodatna istraživanja na ljudima, studije na životinjama pokazuju da brokula može poboljšati osjetljivost na inzulin. Odlična je kao prilog, sirova u salatama ili kao zvijezda kremaste juhe.
Artičoke
Srca artičoka bogata su manganom, mineralom ključnim za metabolizam glukoze i ugljikohidrata, te kalijem koji podržava zdrav krvni tlak. Lako se pripremaju kuhanjem na pari, pečenjem ili u mikrovalnoj pećnici, a predstavljaju izvrstan izvor vlakana.
Špinat
Kuhani špinat nudi impresivne zdravstvene prednosti. Samo jedna šalica osigurava značajne količine kalcija, željeza i kalija. Kako bi se iskoristile sve njegove dobrobiti, važno ga je pravilno skladištiti, a smrznuti špinat jednako je dobra opcija za variva i druga jela.
Kupus
Metabolički sindrom povezan je s oksidativnim stresom, a kupus je izvrstan izvor vitamina C, snažnoga antioksidansa koji štiti tijelo. Također je bogat vlaknima, što pomaže u kontroli šećera u krvi i potiče osjećaj sitosti.
Čili papričice
Sadrže kapsaicin, spoj odgovoran za ljutinu, koji pomaže u povećanju HDL-a ("dobrog" kolesterola) i smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa. Također su bogate antioksidansima.
Kelj
Poput kupusa, kelj je bogat vitaminom C i vlaknima, što pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i sprječavanju naglih skokova šećera u krvi. Dijetetičarka Catherine Gervacio ističe i njegov sadržaj vitamina K: "Vitamin K ima protuupalna svojstva povezana s metaboličkim sindromom. Neka istraživanja povezuju ovaj vitamin s osjetljivošću na inzulin".
Zašto je povrće ključno?
Povrće je, uz voće, primarni izvor antioksidansa i polifenola koji su povezani s boljom regulacijom inzulina i glukoze. Sadrži vrlo malo natrija i zasićenih masti, čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti. Vlakna iz povrća ključna su za regulaciju šećera u krvi i poboljšanje osjetljivosti na inzulin.
No kako ističe dijetetičar Derek Lipton, najbolje "povrće je bilo koje povrće koje volite. Iako je raznolikost ključna za dobivanje adekvatnih hranjivih tvari, konzumiranje povrća koje najviše volite pomoći će povećati unos vlakana - koja igraju veliku ulogu u smanjenju unosa kalorija i razine kolesterola".

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati