Proljetno blago: Pet zdravstvenih prednosti šparoga

AKO ŠPAROGE još nisu na vašem popisu za kupnju, sada je idealan trenutak da ih uvrstite u jelovnik. Travanj i svibanj su vrhunac sezone ove ukusne i zdrave proljetne namirnice. Možete ih peći s maslinovim uljem i začinima, dodati u juhe ili salate. Iako je važno jesti raznoliku hranu kako biste unijeli širok spektar nutrijenata, redovita konzumacija šparoga može koristiti zdravlju - i kratkoročno i dugoročno.
Dijetetičarka Kelly Jones upozorava da se osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi prije povećanog unosa šparoga trebaju konzultirati s liječnikom, jer u većim količinama mogu utjecati na djelovanje nekih lijekova.
Kako šparoge utječu na zdravlje?
Poboljšavaju probavu
Šparoge su bogate vlaknima, a nutricionistica Stacy Roberts-Davis objašnjava kako šparoge sadrže inulin, prebiotik koji hrani dobre bakterije u crijevima. Time potiču zdravu probavu, smanjuju nadutost i poboljšavaju redovitost stolice, piše Parade.
Podižu razinu energije
Iako nisu bogate proteinima, šparoge sadrže vitamine B-skupine poput tiamina, riboflavina i B6 koji sudjeluju u pretvorbi hrane u energiju. Osim toga, vlakna pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
Pomažu pri mršavljenju
"Odlične su za regulaciju tjelesne težine jer su niskokalorične i bogate vlaknima, što pridonosi duljem osjećaju sitosti", kaže nutricionistica Allyson Brigham. Jedna porcija ima tek 28 kalorija, a može pomoći da dulje ostanete siti.
Čuvaju vid
"Šparoge su izvrstan izvor vitamina A u obliku beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u retinol - ključan za dobar vid, uključujući noćni i percepciju boja", objašnjava Jones.
Štite od kroničnih bolesti
Zahvaljujući antioksidansima i vlaknima, šparoge smanjuju upalne procese u tijelu i podržavaju zdravu crijevnu floru, što može pomoći u prevenciji bolesti poput dijabetesa, autoimunih poremećaja i problema s mentalnim zdravljem.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati