Grickalica broj 1 za bolje pamćenje, prema neurolozima i dijetetičarima

S GODINAMA skupljamo mudrost i dragocjena sjećanja, no starenje često donosi i promjene u pamćenju. Možda vam treba više vremena za učenje novih vještina ili se ponekad ne možete sjetiti gdje ste ostavili ključeve. Srećom, znanost je pokazala da određene namirnice mogu pružiti snažnu podršku mozgu i pomoći mu da radi punom snagom. Jedna od najboljih grickalica za tu svrhu je hrskava, orašasta i sastoji se od samo jednog sastojka - oraha, piše EatingWell.
"Orasi ne samo da nalikuju vašem mozgu, oni su stvoreni da ga štite", ističe neurolog dr. Shayan Khazaei. "Od poboljšanja pamćenja do podrške dugoročnom zdravlju mozga, dodavanje šake oraha u svakodnevnu rutinu, uz dobar san i laganu tjelovježbu, može biti jedan od najlakših načina da svom umu pružite njegu koju zaslužuje."
U nastavku izdvajamo razloge zbog kojih stručnjaci preporučuju orahe kao savršenu grickalicu za očuvanje pamćenja te donosimo dodatne savjete neurologa i dijetetičara za poboljšanje zdravlja mozga.
Zašto su orasi saveznici pamćenja?
Orasi su prepuni omega-3 masnih kiselina, antioksidansa i drugih hranjivih tvari koje dokazano štite pamćenje i podržavaju dugoročno zdravlje mozga. Njihova protuupalna svojstva i pozitivan utjecaj na cirkulaciju pomažu moždanim stanicama da rade bez smetnji, što rezultira boljim fokusom, jasnoćom i mentalnom energijom.
Izvor omega-3 masnih kiselina
"Orasi su jedini orašasti plod bogat alfa-linolenskom kiselinom, biljnom omega-3 masnom kiselinom koja pomaže u jačanju membrana moždanih stanica i podržava komunikaciju između neurona", ističe dr. Khazaei. "Oni mogu pomoći vašim mislima da ostanu brze, jasne i usredotočene".
Neurologinja dr. Rhonda Voskuhl pojašnjava kako ove zdrave masti osiguravaju veću fluidnost u membranama krvnih stanica, što omogućuje bolju funkciju moždanih stanica i njihovih veza. Poboljšana cirkulacija znači da do mozga stiže više kisika i hranjivih tvari.
"Zdrava cirkulacija ključna je za održavanje visoke mentalne energije i snažne kognitivne funkcije. Bolji protok krvi, bistriji um", dodaje dr. Khazaei. Istraživanja su potvrdila da su osobe koje su uzimale dodatke omega-3 masnih kiselina imale povećan protok krvi u mozak te poboljšano učenje i pamćenje.
Protuupalno djelovanje
"Orasi su prepuni omega-3 masnih kiselina (oko 2,5 grama po porciji od 28 grama), koje su dobro poznate po svom djelovanju protiv upala", kaže registrirana dijetetičarka Sharniquia White. Ona objašnjava da njihovi protuupalni spojevi mogu pomoći u smirivanju upala i smanjenju oksidativnog stresa na moždanim stanicama.
"Kada se upala mozga poveća, naš mozak ne može glatko komunicirati svoje signale, što utječe na pamćenje, raspoloženje i fokus." Uključivanjem oraha u prehranu, svom mozgu pružate dozu protuupalne podrške.
Bogatstvo antioksidansa
Orasi su prepuni snažnih antioksidansa, uključujući flavonoide, vitamin E i selen. Zanimljivo je da su u istraživanju više od 1000 namirnica orasi zauzeli drugo mjesto po sadržaju antioksidansa. Ovi spojevi djeluju kao zaštitni štit za mozak, boreći se protiv oksidativnog stresa i upala.
"Zamislite mozak kao motor vašeg tijela. Slično motoru automobila, mozak proizvodi ispušne plinove (slobodne radikale). Nakupljanje ovih slobodnih radikala može začepiti mozak, utječući na pamćenje", objašnjava White. Srećom, antioksidansi u orasima djeluju poput rashladnog sustava, čisteći štetne tvari prije nego što uzrokuju probleme.
Hranjive tvari koje štite mozak
Možda nije slučajnost što orasi izgledom podsjećaju na mozak, prepuni su hranjivih tvari koje ga podržavaju, poput vitamina E, melatonina, folata i vlakana. "Ovi spojevi su neuro-potporni i mogu pružiti pomoć u poboljšanju zdravlja mozga", kaže White.
"Mješavina hranjivih tvari u orasima može poboljšati kognitivne performanse", dodaje dr. sc. Renee Korczak, ukazujući na studiju koja je pokazala da je konzumacija oraha za doručak poboljšala funkciju mozga i ubrzala vrijeme reakcije tijekom dana.
Uz to, samo 28 grama oraha sadrži gotovo dva grama vlakana koja hrane dobre crijevne bakterije, a one proizvode spojeve koji putem osi crijevo-mozak podržavaju zdravlje mozga, raspoloženje i fokus.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati