Nutricionistica: Osobe starije od 40 godina trebaju izbjegavati četiri vrste hrane

U SREDNJIM godinama dolazi do brojnih promjena koje dodatno otežavaju gubitak kilograma - metabolizam se usporava, tijelo postaje osjetljivije na promjene šećera u krvi, a hrana koju smo prije bezbrižno jeli sada može stvarati probleme. Osobito treba izbjegavati visoko prerađene namirnice, što je važno u svakoj životnoj dobi, a posebno ako želimo smršaviti nakon četrdesete. Stoga je nutricionistica Ro Huntriss upozorila na nekoliko vrsta hrane koje bi osobe starije od 40 godina trebale posebno izbjegavati.
Pakirane mesne prerađevine
Sendvič s puretinom može se činiti zdravim, ali mesne prerađevine iz pakiranja, posebno uz bijeli kruh, nisu dobar izbor.
"Ovi proizvodi često imaju više soli, nitrata i konzervansa. Njihova konzumacija povezuje se s većim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka", kaže nutricionistica Ro Huntriss za SheFinds. Bolja opcija su svježe pripremljeni nemasni proteini poput pečene piletine ili lososa.
Instant rezanci
Instant rezanci brzi su za pripremu, ali njihova praktičnost ima cijenu. "Obično su napravljeni od rafiniranih ugljikohidrata i često sadrže dodatne arome i puno soli. Imaju vrlo malu nutritivnu vrijednost i nisu dobar izbor za održavanje zdravlja ili stabilnosti šećera u krvi", upozorava Huntriss. Zdravija alternativa je integralna tjestenina s povrćem i nemasnim proteinima.
Burgeri i krumpirići iz fast fooda
Obrok iz drive-in restorana možda je najpraktičniji, ali burgeri i krumpirići nikako nisu dobar izbor za zdravlje. "Ovakvi obroci često obiluju zasićenim mastima, soli i rafiniranim ugljikohidratima, što može dovesti do prejedanja i problema s regulacijom šećera u krvi", tvrdi Huntriss. Redovito konzumiranje ovakve hrane povećava rizik od debljanja, manjka energije i dugoročnih metaboličkih problema.
Snack barovi i zamjenski obroci u obliku pločica
Iako se često reklamiraju kao zdrave, većina snack i proteinskih pločica više nalikuje slatkišima nego uravnoteženom obroku. "Mnoge sadrže dodane šećere, šećerne alkohole i razne aditive. Ako birate ovakve proizvode, dobro je čitati deklaracije i birati one s više proteina i vlakana, a manje dodanih šećera", zaključuje Huntriss.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati