Studija: Konzumacija popularne hrane može povećati rizik od raka želuca i jetre

NAŠE tijelo neprestano radi na održavanju unutarnje ravnoteže, uključujući i pH vrijednost, odnosno omjer kiselosti i lužnatosti. Iako neki organi, poput želuca, prirodno zahtijevaju visoku razinu kiselosti za pravilnu funkciju, krv treba ostati blizu neutralne pH vrijednosti. Tijelo ima mehanizme za regulaciju te ravnoteže - poput bubrega i pluća - no postavlja se pitanje može li prehrana bogata određenim vrstama hrane narušiti tu ravnotežu. Posebno se istražuje može li dugoročno kisela prehrana, osobito kod probavnog sustava, povećati rizik od razvoja raka.
Jedna važna nova studija na ovu temu provedena je u Koreji. Istraživači su analizirali prehranu gotovo 11.000 osoba iz dugogodišnjeg istraživanja Cancer Screenee Cohort i usporedili njihovo "kiselinsko opterećenje prehranom" s pojavom raka probavnog sustava.
Otkrili su da osobe koje su konzumirale više kisele hrane - osobito crvenog i prerađenog mesa - imaju veći rizik od razvoja raka želuca, crijeva, jetre, gušterače i jednjaka. Povezanost je bila izraženija kod muškaraca, a kao jedan od razloga navodi se bolja funkcija bubrega kod žena te zaštitna uloga estrogena.
Male promjene u prehrani mogu dugoročno smanjiti rizik od kroničnih bolesti
Stručnjaci naglašavaju da ova studija ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu, već pokazuje jaku povezanost. Također ističu da su u analizi već uračunati drugi mogući čimbenici rizika poput pušenja, alkohola i genetike. No, činjenica da su osobe s višim kiselinskim opterećenjem prehranom imale veći rizik za rak probavnog sustava, potiče na promjenu prehrambenih navika.
Umjesto ekstremnih mjera poput alkalne vode, stručnjaci preporučuju jednostavne promjene - manje crvenog mesa, više voća i povrća te biljne proteine, piše EatingWell.
Mediteranska prehrana, koja se temelji na visokom unosu voća, povrća, cjelovitih žitarica i zdravih masti, istaknuta je kao odličan primjer prehrambenog obrasca koji može pomoći u održavanju acidobazne ravnoteže. Osim što pomaže u regulaciji upala, povezuje se i s višim razinama adiponektina - spoja koji ima zaštitnu ulogu protiv raka.
Istraživači sugeriraju da male promjene u prehrani, poput zamjene mesa mahunarkama ili smanjenja prerađenih proizvoda, mogu dugoročno smanjiti rizik od kroničnih bolesti, uključujući rak, dijabetes i bolesti srca.
Iako tijelo ima mehanizme za održavanje ravnoteže, redovit unos biljnih namirnica i manji unos prerađenih proizvoda može pomoći u očuvanju zdravlja i smanjenju upala.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati