Liječnica: Ako imate više od 50 godina, ne izbjegavajte tri dodatka prehrani

NAKON 50. godine prehrambene potrebe tijela se mijenjaju. Organizam sve teže apsorbira određene nutrijente, a istovremeno raste potreba za onima koji podržavaju energiju, imunitet, gustoću kostiju i zdravlje mozga. Nedostatak ključnih vitamina u tom razdoblju može povećati rizik od umora, osteoporoze, probavnih tegoba i kognitivnog pada. Kako bi se podržalo zdravo starenje i očuvala kvaliteta života, važno je usmjeriti pozornost na nutrijente koji su s godinama sve potrebniji. Dermatologinja i liječnica dr. Mamina Turegano istaknula je tri dodatka koja su posebno korisna za osobe starije od 50 godina.
Vitamin D
Vitamin D igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcija, a njegov manjak može uzrokovati slabljenje kostiju, povećani rizik od prijeloma te razvoj osteoporoze, posebno kod žena u menopauzi i starijih osoba. No, kako ističe dr. Turegano, uloga ovog vitamina daleko nadilazi zdravlje kostiju:
"Vitamin D je više od vitamina - to je hormon koji podržava imunitet, raspoloženje, snagu kostiju, pa čak i zdravlje kože. Niska razina vitamina D povezuje se s umorom, depresijom, slabim kostima i oslabljenim imunitetom. Većina ljudi, nažalost, ima manjak - čak i oni koji su često izloženi suncu. I da, možete i dalje dobivati vitamin D i ako koristite kremu sa zaštitnim faktorom. To je kompleksna tema", rekla je za SheFinds.
Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline ključne su za zdravlje osoba starijih od 50 jer podupiru brojne sustave u tijelu koji s godinama postaju osjetljiviji, uključujući mozak, srce i zglobove.
Dr. Turegano objašnjava: "Omega-3 masne kiseline su važne za zdravlje mozga, blistavu kožu, funkciju srca i smanjenje upala. Ako ne jedete masnu ribu poput lososa ili sardina barem dvaput tjedno, dobar dodatak prehrani s ribljim uljem ili na bazi algi može pomoći. Omega-3 također podupiru koncentraciju, raspoloženje i čak kožu sklonu aknama - smanjujući upale iznutra."
Probiotici
S godinama dolazi i do usporavanja probave te pada razine korisnih bakterija u crijevima, što može dovesti do nadutosti, zatvora ili simptoma sličnih iritabilnom crijevu. U tom kontekstu probiotici pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore i boljoj apsorpciji nutrijenata.
"Probiotici su ključ za zdravu probavu, crijeva i blistavu kožu. Crijevna mikroflora utječe na sve - od nadutosti do prištića, moždane magle i problema s kožom. Kvalitetan probiotik (ili fermentirane namirnice poput kimchija i kefira) pomaže u očuvanju ravnoteže u crijevima, što znači bolju probavu, jači imunitet i čišću kožu. I ne zaboravite prebiotike - oni hrane te dobre bakterije kako bi mogle napredovati. Dakle, uključite i više prebiotičkih namirnica kao što su češnjak, luk i banane", zaključuje liječnica.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati