Istraživači otkrili koji obrok pridonosi snižavanju razine lošeg kolesterola

VEĆINA ljudi zna da je važno pratiti razine LDL, tzv. "lošeg" kolesterola, ali liječnici sve više pažnje posvećuju i novijem pokazatelju zvanom apolipoprotein B (ApoB). On se nalazi na svakoj čestici lošeg kolesterola u krvi, pa njegova razina zapravo pokazuje koliko tih čestica ulazi u arterije - a što ih je manje, to bolje. Novo istraživanje pokazuje da jedna svakodnevna "grickalica", odnosno međuobrok, može pozitivno utjecati na ove brojeve.
Riječ je o bademima. Analiza 36 studija pokazala je da je redovita konzumacija badema poboljšala razine ApoB i omjer ApoB/ApoA, koji se koristi za procjenu kardiovaskularnog rizika.
Unatoč određenim ograničenjima, većina podataka bila je dosljedna
Istraživači su primijetili da su koristi bile najizraženije kod osoba koje nisu imale idealne razine LDL-a na početku. Trigliceridi su pokazali blagi pad, ali rezultati su bili manje dosljedni. Unatoč određenim ograničenjima, poput činjenice da su sudionici znali kada jedu bademe, većina podataka bila je dosljedna, a koristi su se potvrdile i u najkvalitetnijim studijama.
Za praktičnu primjenu stručnjaci savjetuju jednostavne korake: zamijenite prerađene grickalice šakom badema, ciljajte na oko 30 grama dnevno i birajte neslane ili lagano posoljene varijante.
Kako ističu autori istraživanja, "zamjena uobičajenog međuobroka bademima jednostavan je način da se poboljšaju ključni pokazatelji zdravlja srca".

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati