Ananas nije za svakoga, šest skupina ljudi ga trebaju izbjegavati

ANANAS zauzima posebno mjesto među najomiljenijim tropskim voćem. Osim što je ukusan i sočan, bogat je vitaminom C, manganom, antioksidansima i probavnim enzimima koji jačaju imunitet i smanjuju upale. Ipak, iako ima brojne prednosti, ananas nije dobar izbor za svakoga. Zbog spojeva poput bromelaina, prirodnih kiselina i šećera, kod nekih osoba može izazvati neugodne ili čak opasne reakcije. Vijetnamska uprava za hranu upozorava da određene skupine ljudi trebaju biti vrlo oprezne pri konzumaciji ovog voća.
Osobe s alergijama trebaju biti posebno oprezne
Bromelain, enzim iz ananasa, poznat je po svojim protuupalnim učincima, ali kod osjetljivih osoba može izazvati alergijske reakcije. Ljudi koji pate od alergijskog rinitisa, astme ili drugih alergija nakon konzumacije ananasa mogu osjetiti grčeve u trbuhu, mučninu, osip, svrbež usana ili otežano disanje. Simptomi se obično javljaju unutar 15 minuta. Za te osobe najbolje je da u potpunosti izbjegavaju ananas.
Dijabetičari bi trebali pripaziti na količinu
Ananas sadrži puno prirodnih šećera, osobito fruktoze, što može brzo povisiti razinu šećera u krvi. Za osobe s dijabetesom to predstavlja problem jer im otežava kontrolu glukoze i može pridonijeti debljanju. Preporučuje se jesti vrlo male količine ananasa, po mogućnosti uz obrok koji sadrži proteine ili vlakna kako bi se usporila apsorpcija šećera. Također je važno nakon obroka pratiti razinu glukoze u krvi.
Ananas i visoki tlak: oprez kod lijekova
Zbog visokog udjela kalija i bromelaina, ananas može utjecati na krvni tlak. U nekim slučajevima može poremetiti ravnotežu tekućina u tijelu ili ometati djelovanje lijekova za tlak. Crvenilo lica, glavobolja i vrtoglavica mogu biti znakovi da ananas ne djeluje dobro na vas. Ako imate visoki tlak, najbolje je konzumirati ga u malim količinama i posavjetovati se s liječnikom.
Osobe s osjetljivim zubima i desnima
Zbog svoje kiselosti ananas može izazvati nelagodu u ustima. Ako imate afte, upalu desni ili osjetljive zube, mogli biste osjetiti peckanje, bol ili utrnulost jezika i grla. Česta konzumacija može čak oštetiti zubnu caklinu. Zato se preporučuje ispiranje usta vodom nakon što pojedete ananas.
Osobe s problemima želuca
Bromelain i kiseline iz ananasa mogu nadražiti želudac, osobito kod osoba koje pate od gastritisa, želučanog čira ili refluksa kiseline. U tim slučajevima ananas može izazvati mučninu, žgaravicu ili pogoršanje simptoma. Ako imate osjetljiv želudac, jedite ga u vrlo malim količinama i nikada na prazan želudac.
Ako ste osjetljivi na toplinu - budite oprezni
Ananas ima tzv. termogeni učinak, što znači da može povećati tjelesnu temperaturu. Kod ljudi osjetljivih na toplinu može izazvati osjećaj umora, crvenilo kože, pojačano znojenje i svrbež, i to već sat vremena nakon konzumacije. Ako ste ranije primijetili takve simptome, najbolje je da ananas jedete rijetko ili ga potpuno izbjegavate.
Umjerenost je ključ i za zdrave osobe
I ako nemate nikakvih zdravstvenih problema, s ananasom ne treba pretjerivati. Prevelike količine mogu izazvati proljev, mučninu ili privremeno peckanje u ustima. Kako biste to izbjegli, uvijek uklonite tvrdu sredinu i "oči" ploda prije jela. Zdrava porcija je ona koju možete pojesti bez nelagode, najčešće je to nekoliko komada na dan.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati