Promjena okoline: Kako pomoći bebi da bolje spava?

Foto: Shutterstock
 
BEBA mirno spava u svom krevetiću, no kada iskoči iz svoje svakodnevne rutine dijete nikako ne može zaspati? To je zapravo sasvim normalno za male bebe koje žude za svakodnevnom rutinom na koju su naviknute.
 
Ipak, povremeno je dobro promijeniti vrijeme i okruženje u kojem beba spava jer ćete si uvelike olakšati buduća putovanja ili posebne prilike u kojima dijete neće moći spavati u svom krevetiću i strogoj tišini. Tako potičete djetetovu fleksibilnost. Kako olakšati djetetu prilagodbu na novo okruženje, a da se pritom dobro naspava?
 
Ne komplicirajte
 
Rutinu kakvu ćete imati izvan vašeg doma isprobajte jednom kod kuće. Pomaknite hranjenje ili dajte djetetu bočicu u drugačije vrijeme. Ako je beba naviknuta isključivo na vas, neka ju nekoliko večeri uspavljuje partner. Zapravo je vrlo jednostavno i bebe to najčešće prihvate mnogo lakše nego roditelji koji se zapetljaju u planiranju.
 
Probna vožnja
 
Ako će beba spavati u prijenosnom krevetiću ili jesti kupljene kašice na koje nije navikla, potrebno je tjedan dana ranije u djetetovu rutinu ubaciti ove novosti. Neka beba spava nekoliko dana u prijenosnom krevetiću koji će na putovanju zamijeniti onaj "pravi" krevet. Ako Će na putovanju biti određenih promjena u djetetovom hranjenju, potrebno ga je na vrijeme pripremiti za to. Ako je beba dovoljno velika za dohranu, na vrijeme ponudite djetetu nove kašice da vidite kakva je reakcija i hoće li ih dijete prihvatiti.
 
Osigurajte djetetu nešto poznato
 
Promjene jesu dobre, no malenoj djeci dobro će doći i nešto poznato kako bi ih umirilo. Neka to bude djetetova dekica, omiljene igračke ili glazba koju sluša prije spavanja. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.