U Poreču održano veliko natjecanje pizza majstora, pobjedu odnijeli Talijan i Hrvat

Foto: Dragan Maloševac

U POREČU je u četvrtak, 6. ožujka, u organizaciji APN-a, održano veliko međunarodno natjecanje pizza majstora s rekordnim brojem sudionika. Prvi put je premašena brojka od trideset natjecatelja, a natjecalo se u dvije kategorije. Uz dosadašnju kategoriju Pizza Classica, ove je godine u program uvrštena i kategorija Napoletana STG, koju smatraju najtežom kategorijom s obzirom na to da se moraju zadovoljiti vrlo strogi kriteriji. 

U kategoriji Pizza Classica natjecatelji mogu realizirati neke vlastite ideje i zamisli vezane uz tijesto i nadjeve, dok u Napoletana STG-u postoje točno određeni kriteriji i parametri koji se poprilično strogo kasnije provjeravaju i ocjenjuju. Naravno, pravi se isključivo Margherita standardnih dimenzija i uobičajenih sastojaka.

Najstručniji žiri do sada

U najstručnijem žiriju do sada sjedili su Gianluca Pirro, Simone Fortunato, Pasquale Poerio, Eugen Pocian, Josip Vorić i sudac na peći Alen Radanović, aktualni svjetski prvak s natjecanja u Napulju.

Gianluca Pirro, predsjednik je APN-a, Fortunato i Poerio su iskusni talijanski pizza majstori, Eugen Pocian je rumunjski APN-ov ambasador, a Josip Vorić vlasnik umaškog Aquariusa i iskusni pizza majstor, koji je do sada sudio na mnogim međunarodnim natjecanjima.

Bez obzira na velik broj natjecatelja i dvije natjecateljske kategorije, sve je odrađeno izuzetno kvalitetno i profesionalno, za što se rutinerski pobrinuo vrlo iskusni organizator i voditelj natjecanja Igor Zagajski. U Poreču mu je ovaj put u ulozi organizatora, a ne suca, pomagao Jernej Berlot, slovenski APN ambasador i poznati pizza instruktor.

Pobjedu odnijeli Talijan i Hrvat

U kategoriji Pizza Clasica pobijedio je Talijan Gennaro Larice ispred Hrvata Josipa Lučina i Slovaka Cesarea Rossija. Josip Lučin hrvatski je pizza majstor koji trenutačno radi u trogirskoj pizzeriji Quattro Sorelle.

U Napoletana STG-u (Specialita Tradizionale Garantita), kategoriji koju nazivaju kraljevskom disciplinom u svijetu pizze, pobijedio je Hrvat Matej Topić ispred Dejana Djekića iz Srbije i Gorana Mladenovića iz Hrvatske.

Matej Topić je osječki pizza majstor koji radi u osječkoj pizzeriji Bocconcino, Dejan Djekić je pizza majstor iz poznate beogradske pizzerije Pietra, a Goran Mladenović je pizza majstor iz pizzerije Delfin, koja se nalazi u Funtani, malom istarskom mjestašcu smještenom između Poreča i Vrsara.

Pobjednici i drugoplasirani u obje kategorije osvojili su nastupe na predstojećem APN-ovom Svjetskom prvenstvu, koje će se održati u Napulju.

Razgovarao sam s nekim članovima žirija koji su mi priznali kako im je bilo poprilično teško zbog velikog broja natjecatelja i dobro pripremljenih i prezentiranih pizza pa su o pobjednicima odlučivale nijanse. Svi su složni u zaključku kako je očit velik napredak u pripremi tijesta, koje je iz godine u godinu na natjecanjima sve bolje teksture i još boljeg okusa.

Prije svjetskog prvenstva u Napulju, krajem travnja će se održati još jedan APN-ov Caputo Pizza Cup u Rumunjskoj u restoranu Corsarul (Oradea).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.