SEZONA je gripa i prehlada, pa se trudimo podsjećati vas na (a i sami konzumirati) voće i povrće koje je prirodni izvor potrebnih vitamina. Od povrća je to paprika, koja je već poznati izvor vitamina C. Ipak, većina nas poseže za voćem. Iako su prve asocijacije na ovaj vitamin limun i naranča - jedno trenutno aktualno voće ga sadrži gotovo duplo.
<< Želite prirodni vitamin C? Evo gdje ga ima najviše - nije u limunu i naranči
Radi se o kiviju, zdravom i hranjivom voću porijeklom iz Kine. U Kini su ga zvali "kineski ogrozd", a tek početkom 20. stoljeća stigao je na Novi Zeland, gdje su ga preimenovali u "kiwi" po istoimenoj ptici. Danas je poznat po uzgoju na Novom Zelandu.
Sadrži oko 93 miligrama vitamina C, što je duplo više od naranče. Tu su i vitamin K, koji je važan za zgrušavanje krvi, vitamin E kao antioksidans, kalij za srce i krvni tlak i vlakna za probavu. Jača imunitet, pomaže kod probave, štiti srce, pomaže kod sna i jedno je od rijetkih voća koje sadrži serotonin - hormon sreće.
Jedna zanimljivost je to da mu je kora jestiva - iako je većina ljudi ne jede, kora je puna vlakana i antioksidansa. Ako vam ne smeta lagano dlakava tekstura, možete ga jesti s korom, ali tek nakon što dobro operete voćku.
Također, kivi djeluje kao prirodni omekšivač mesa - sadrži enzim aktinidin koji razgrađuje proteine i može pomoći u omekšavanju mesa ako ga natrljate kivijem prije pečenja.
@lukashaselberger How to eat a Kiwi 🥝 #kiwi #kitchenhacks #kitchentips #küchenhacks #küchentricks #kiwifam #kiwi #fruits #trick #tipps #foodhack ♬ Bundesliga Hymne - Bundesliga