ODMRZAVANJE mesa uobičajena je radnja u kuhinji, a ako to radimo navečer za idući dan - vjerojatno ćemo meso samo prebaciti u hladnjak. Ova je metoda najbolja, dok je najgori način za odmrzavanje - ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi.
Kada meso stoji na sobnoj temperaturi, površina mu prelazi u temperaturnu zonu koja pogoduje rastu bakterija, poput Salmonelle i E.coli. Ove bakterije se brzo razmnožavaju u toplim uvjetima, što može uzrokovati trovanje hranom.
Također, meso se na sobnoj temperaturi neujednačeno odmrzava - može se odmrznuti samo na površini, dok unutrašnjost ostaje zamrznuta. Prilikom kuhanja ili pečenja vanjski će se dijelovi početi termički obrađivati, dok će unutrašnjost i dalje biti hladnija, što dovodi do nesigurnosti u pripremi.
Meso gubi i na kvaliteti - može izgubiti na okusu i teksturi. Može doći i do većeg gubitka sokova, što rezultira suhoćom i manjom sočnošću pri kuhanju.
Kao što smo odmah spomenuli, odmrzavanje u hladnjaku je najbolji način jer meso ostaje na sigurnoj temperaturi, čime se sprječava rast bakterija. Odmrzavanje u hladnoj vodi je brži način, a potpuno je siguran za meso. Ipak, važno ju je nekoliko puta promijeniti kako bi se održala sigurnost.