Odmrzavate li i vi meso ovako? Jedan uobičajen način zapravo je najgori

Foto: Shutterstock

ODMRZAVANJE mesa uobičajena je radnja u kuhinji, a ako to radimo navečer za idući dan - vjerojatno ćemo meso samo prebaciti u hladnjak. Ova je metoda najbolja, dok je najgori način za odmrzavanje - ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi.

Kada meso stoji na sobnoj temperaturi, površina mu prelazi u temperaturnu zonu koja pogoduje rastu bakterija, poput Salmonelle i E.coli. Ove bakterije se brzo razmnožavaju u toplim uvjetima, što može uzrokovati trovanje hranom.

Također, meso se na sobnoj temperaturi neujednačeno odmrzava - može se odmrznuti samo na površini, dok unutrašnjost ostaje zamrznuta. Prilikom kuhanja ili pečenja vanjski će se dijelovi početi termički obrađivati, dok će unutrašnjost i dalje biti hladnija, što dovodi do nesigurnosti u pripremi.

Meso gubi i na kvaliteti - može izgubiti na okusu i teksturi. Može doći i do većeg gubitka sokova, što rezultira suhoćom i manjom sočnošću pri kuhanju.

Koji su sigurniji načini za odmrzavanje mesa?

Kao što smo odmah spomenuli, odmrzavanje u hladnjaku je najbolji način jer meso ostaje na sigurnoj temperaturi, čime se sprječava rast bakterija. Odmrzavanje u hladnoj vodi je brži način, a potpuno je siguran za meso. Ipak, važno ju je nekoliko puta promijeniti kako bi se održala sigurnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.