S POJMOM "brunch" sada već možemo reći da smo prilično dobro upoznati - već godinama se provlači u ponudama domaćih restorana i barova, često s paprenim cijenama. Ipak, da ponovimo - brunch je obrok između doručka i ručka, nešto kao gablec ili u Dalmaciji poznata marenda.
Još 1920-ih postao je popularan obrok u SAD-u, posebno u New Yorku i Chicagu, gdje su ga prihvatili glumci i celebrityji koji su kasno ustajali. 1950-ih i 1960-ih prihvatili su ga srednja klasa i obitelji kao vikend-tradiciju, a od 2000-ih do danas, s pojavom društvenih mreža, brunch je postao globalni trend. Instagram je odigrao veliku ulogu jer su "fotogenična jela" (avokado tost, poširana jaja i slično) postala hit.
Ovaj je obrok sve češći povod za druženje i vrlo lako se može pripremiti kod kuće - vikend je idealan za to. Odlučili smo vam ponuditi nekoliko prijedloga za pripremu kućnog bruncha, koji vam neće uzeti previše vremena, a gosti će sigurno uživati u izboru na stolu.
Jaja na razne načine - poširana (Eggs Benedict), kajgana, omlet s povrćem i sirom.
Tost s avokadom - s dodatkom feta sira, dimljenog lososa ili poširanog jajeta.
Francuski tost ili palačinke - poslužene s voćem, medom ili javorovim sirupom
Domaće pecivo ili namazi - croissanti, kiflice, puter štangice uz džem, maslac i sir
Quiche ili pita - s blitvom i sirom, špinatom, šunkom i sirom i povrćem
Mini sendviči - s pršutom, mozzarellom i rukolom ili humusom i povrćem
Pečeni krumpirići sa začinima - hrskavi krumpirići kao prilog uz jaja ili sendviče
Bruschette - s rajčicama i bosiljkom ili s krem sirom i lososom
Domaća granola s jogurtom - s orašastim plodovima i suhim voćem
Zdravi muffini - s borovnicama, bananom i orasima
Voćna salata - s medom i mentom za osvježenje
Svježe cijeđeni sok (naranča, grejp, limun)
Kava s mlijekom, cappuccino ili ledena kava
Mimosa (pjenušac i sok od naranče) ili bezalkoholna verzija s mineralnom vodom
Evo i recepta za popularna jaja Benedict s kojima nećete pogriješiti ako pripremate kućni brunch.