PROLJETNE temperature i sunčano vrijeme sigurno su i vas navele da počnete misliti o svojim balkonima i terasama. U dućanima se već pojavljuje začinsko bilje u zemlji, koje jedva čekamo posaditi i napraviti svoj mali, začinski vrt. Ako je i vama ovo omiljen proljetni hobi, sigurno ste se barem jednom susreli s više začina nego što ih možete potrošiti. Primjerice, puno listova bosiljka, vlasca ili peršina - kako ih sačuvati za korištenje kasnije?
Da, bilje se može sušiti - timijan, ružmarin i kadulja za koje je sušenje odlična opcija. Suho bilje može se koristiti u raznim jelima i praktično je jer je uvijek nadohvat ruke. No, ovaj smo vas put odlučili podsjetiti na jednu metodu koja nam se posebno svidjela, a to je zamrzavanje začinskog bilja u kombinaciji s maslinovim uljem.
@rachlmansfield NO more tossing leftover herbs! try these leftover herb freezer cubes! next time you only use some of the fresh herbs you buy or grow, add them to an ice cube tray with olive oil and keep them in your freezer. i do this for any herbs like cilantro, basil, dill, etc and they’re so great to add to soups, dressings, eggs or anything! i recommend silicone ice cube tray so it’s easier to pop them out. store them in a zipped bag too once their firm so they don’t have to live in the ice cube tray😉 1. wash and try your herbs 2. chop them up and add to ice cube tray 3. add desired oil on top (i usually do olive oil) 4. add to freezer to set overnight 5. use for desired recipes let me know if you try it❤️
♬ original sound - Ruthie21😘 - ꧁ Ruthie ꧂
Evo cijele procedure. Bilje temeljito operite i nježno ga osušite papirnatim ručnicima. Nasjeckajte bilje na manje komade ili ostavite listove cijele, ovisno o vrsti biljke i vašim preferencijama. Stavite nasjeckano bilje u kalupe za led i prelijte svaki kalup s malo tekućine - najčešće se koristi maslinovo ulje, no možete koristiti i vodu ili kombinaciju s malo limunovog soka. Maslinovo ulje pomaže očuvati boju i aromu, a sprječava stvaranje ledenih kristala koji mogu narušiti teksturu.
Kalup stavite u zamrzivač dok se kockice potpuno ne smrznu. Gotove kockice izvadite iz kalupa i spremite u hermetičku vrećicu ili posudu, tako da označite datum i vrstu začina. Na taj način, bilje može ostati u dobrom stanju i 6 mjeseci ili duže.
Kada kuhate, jednostavno dodajte jednu ili dvije kockice direktno u jeli - one će se otopiti i osloboditi svoju aromu. Napravite ovo s bosiljkom, peršinom, ružmarinom, timijanom i koprom i uživajte u njima tijekom cijele godine.
@40aprons 1. Finely chop herbs that are about to go bad. 2. Add about a teaspoon of those chopped fresh herbs into each cavity of an ice cube tray. 3. Fill the ice cube tray with about a tablespoon of olive oil per cube. 4. Freeze until solid, then remove from the freezer and add frozen herbs to whatever recipe you’d like! #kitchenhacks #kitchentips #howtotiktok #healthyrecipes ♬ Hell N Back (feat. Summer Walker) - Bakar