JESTE li čuli za garlic bread, ali na ukrajinski način? Pampushka je tipično ukrajinsko pecivo, koje se najčešće poslužuje uz boršč, ukrajinsku juhu od cikle. To su zapravo male okrugle pogačice, obično mekane i pahuljaste, prelivene mirisnim češnjakom i biljem, najčešće sjeckanim peršinom.
Riječ pampushka u ukrajinskom koristi se za opisivanje prekrasne, punije žene i tako su ove okruglice dobile i ime. Pripremaju se od jednostavnih sastojaka poput brašna, kvasca, mlijeka, jaja i maslaca, a kombinacija češnjaka i peršina daje im poseban okus.
Ove okrugle pogačice vrlo su popularne i omiljene u ukrajinskoj kuhinji, često se jedu kao prilog uz glavna jela ili kao užina, a za njihovu pripremu će vam biti potrebno:
Pomiješajte kvasac, šećer, vodu i dio brašna. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći. Sljedeće jutro smjesi dodajte ostatak brašna i soli i mijesite na dobro pobrašnjenoj površini dok tijesto ne postane glatko.
Tijesto podijelite na 8 komada i oblikujte u okrugle pogačice. Stavite ih jednu do druge u nauljeni okrugli kalup za pečenje, pokrijte i ostavite da se dižu na toplom mjestu. Premažite ih jajetom i pecite ih 25 minuta na 220 stupnjeva. Još vruće, premažite ih smjesom ulja, češnjaka i peršina.
Cijeli recept pronađite ovdje.