Porez na ambalažu za smanjenje otpada izazvao je bijes francuskih pekara

Foto: Shutterstock

POSLJEDNJIH tjedana francuski pekari izrazili su nezadovoljstvo zbog nove ekološke politike - poreza na reciklažu koji se odnosi na papirne omote i kartonske kutije koje koriste za omatanje baguettea, peciva i kolača.

Za svakog kupca koji dođe na blagajnu, pekare sada moraju platiti porez od 0.0075 centi. Cilj je da doprinesu troškovima reciklaže svoje ambalaže i konačno smanje otpad, u pokušaju zaštite okoliša.

Pekare su i ranije bile obvezne prijaviti svaku ambalažu koju koriste kako bi izračunale svoj godišnji doprinos naporima za smanjenje otpada, a ovaj novi porez na ambalažu dizajniran je kako bi to pojednostavio. Slični doprinosi uvedeni su i za druge profesije, uključujući mesare i prodavače sira.

Žale se na prevelike troškove

No pekari tvrde da je ovaj porez novi teret u ekonomiji koja je već pogođena rastućim troškovima energije i inflacijom osnovnih sastojaka poput brašna i šećera. Od 2022. godine, francuska vlada izdala je različite pakete pomoći pekarima koji su se borili s poskupljenjem električne energije i plina.

Za neke je ovaj porez na ambalažu kap koja je prelila čašu, a s obzirom na to da kroz jednu prosječnu pekaru dnevno prođe oko 300 ljudi, godišnji porez na ambalažu iznosio bi oko 700 eura. Zato Dominique Anract, predsjednik Nacionalne konfederacije francuske pekarske industrije, savjetuje pekarima da blago podignu cijenu svojih proizvoda kako bi nadoknadili troškove, piše Euro News.

Pekari također brinu o učincima koje bi porez mogao imati na njihove kupce, u zemlji gdje nezavisne pekare čine 52 posto prodaje kruha. Svakog dana 12 milijuna Francuza kupi baguette, koji je ondje puno više od običnog komada kruha, a 2022. godine UNESCO je baguette uvrstio na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Rješenje bi moglo biti jednostavno - usvojiti višekratne platnene vreće, tradicionalno poznate kao "sacs à pain", koje su nekada bile široko korištene. Bez obzira na to je li umotan u papir ili nije, čini se da Francuzi nisu spremni odustati od svog voljenog baguettea.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.