Jeste li probali ovako zgusnuti varivo? Nije ni zaprška, vrhnje, ni povrće

Foto: Shutterstock

JUHE i variva često zahtijevaju zgušnjavanje, odnosno dobivanje one primamljive teksture koju kad vidimo, znamo "da je to to". Ona se može dobiti pripremom klasične zaprške tako da se brašno poprži na ulju na samom početku kuhanja ili brašno možete razmutiti u vodi, pa ga dodati u kipuću vodu. Tu je i kuhano povrće koje možete izgnječiti i dodati u tekućinu, kao zdraviji način, a sada vam donosimo još jednu opciju.

Radi se o bjelanjcima. Oni se također mogu koristiti za zgušnjavanje tekućih jela, a rezultat će biti glatka i svilenkasta tekstura.

Kako koristiti bjelanjke za zgušnjavanje

Prvo razmutite bjelanjke u posudi dok ne postanu pjenasti, ali ne previše čvrsti, kako kad se prave za tučenje u čvrst snijeg. Kad je juha ili varivo gotovo, ali još uvijek vruće, lagano dodajte umućene bjelanjke u tekućinu. Pripazite da je juha na laganoj vatri, a ne na jakoj, kako bi se bjelanjci ravnomjerno rasporedili i povezali s tekućinom.

Miješajte juhu ili varivo nježno, sve dok bjelanjci ne počnu stvarati laganu kremastu teksturu. Bjelanjci će se postepeno skupljati u sitne komadiće ili stvoriti kremastu masu koja će pomoći zgušnjavanju. Nakon što ste dodali bjelanjke, možete pustiti da se juha ili varivo još malo kuhaju, ali pazite da ne zakuhate predugo kako bi zadržali željenu teksturu.

Bjelanjci daju glatkoću i čine varivo kremastijim - bez korištenja teških vrhnja ili brašna. Korištenje je posebno korisno za juhe koje se žele održati lagane, ali guste, poput pileće juhe ili povrtnih variva. Važno je koristiti ih u malim količinama - obično su dovoljna 2-3 bjelanjaka na jednu litru tekućine.

Slično se može napraviti i sa žutanjcima - evo primjera.

@kellyscleankitchen How to thicken soups with eggs 🥚 🍲 #cooking #soup #temperingeggs ♬ Stand By Me - Ben E. King

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.