Pet kuhinjskih trikova naših baka koji još uvijek pale

Foto: Shutterstock

NAŠE bake nisu imale mnogo toga što mi danas imamo. No znale su kako s malo sastojaka i puno znanja i razumijevanja namirnica napraviti čudo u kuhinji. I dok su neki savjeti zastarjeli, ovi se još i danas koriste i vrijedi ih znati.

1. Kuhana voda za dizanje kvasca – topla, ali ne prevruća

Bake su znale da kvasac voli toplinu, ali ne i vrućinu. Uvijek su imale “prstometar” – voda treba biti topla kao dječja kupka. Previše vruća ubije kvasac, a hladna ga uspava. Ovaj savjet i dalje vrijedi i temelj je za svaki dobar kruh.

2. Krumpir u juhi kad je preslana

Još uvijek najbolji trik ako ste pretjerali sa solju. Oguljeni krumpir u juhi (ili varivu) upija višak soli. Samo ga izvadite prije posluživanja – krumpir iz juhe upit će sol i ostat će slan.

3. Jabuka s kruhom da dulje ostane svjež

Ako spremate kruh u plastičnu vrećicu ili kutiju, dodajte četvrtinu jabuke – ona održava vlagu i kruh dulje ostaje mekan, bez da se pretvori u kamen.

4. Mlijeko ne kipi ako stavite drvenu kuhaču preko lonca

Drvena kuhača zapravo "razbija" mjehuriće koji nastaju kad mlijeko zakipi, a često spriječava prelijevanje – ako je kuhača suha i lonac nije prenapunjen, ovo stvarno funkcionira.

5. Limun za mirisne ruke nakon češnjaka i ribe

Nekoć su bake trljale ruke limunom da skinu miris luka ili ribe. Kiseline iz limuna neutraliziraju spojeve koji uzrokuju neugodan miris. Danas znamo i za sodu bikarbonu – ali limun i dalje pobjeđuje zbog svog citrusnog mirisa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.