PEČENO jaje na oko slovi kao jedno od najjednostavnijih jela na svijetu. I jedno od najlakših za zeznuti. Dok čekamo da se žumanjak stisne, bjelanjak može zagorjeti – ili žumanjak pobjegne dok ga pokušavamo okrenuti. Ovaj put pripremili smo vam jedan već stari, ali vrlo jednostavan i učinkovit trik za savršeno pečeno jaje na oko.
Hrskavi rubovi mogu biti fora, ali to najčešće znači da je jaje preprženo. Želimo da je bjelanjak čvrst, ali nježan, a žumanjak tekuć, ali zaštićen – kao da se lagano stisnuo, a iznutra je i dalje mek. I tu dolazi trik s parom.
Kad jaje razbijete u tavu i dodate samo nekoliko kapi vode, a zatim poklopite tavu, voda isparava i stvara laganu paru koja nježno kuha gornji dio jajeta. Umjesto da čekate da se jaje peče odozdo (i zagori), para radi posao odozgo.
Rezultat je savršeno pečeno jaje – bez okretanja, bez žilavog bjelanjka i s nježno zamućenim žumanjkom koji se još uvijek može preliti kad ga zarežete.
Zagrijte neprijanjajuću tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj malo maslaca ili ulja, razbijte jaje i pažljivo ga stavite u tavu. Kad bjelanjak počne hvatati boju (nakon dvadesetak sekundi), dodajte pola čajne žličice vode sa strane (ne po žumanjku).
Odmah poklopite tavu i pustite da para napravi svoje. Nakon minutu do minutu i pol, maknite poklopac – jaje je gotovo. Ako volite da je žumanjak više kuhan, ostavite još malo.
Ako nemate poklopac, možete improvizirati s tanjurom, aluminijskom folijom ili čak staklenom zdjelom – važno je samo da para ostane unutra. I da ne pokrijete tavu dok je voda preduboko u njoj – to stvara “kuhano jaje”, a ne pečeno.