Zašto je brojanje kalorija nebitno?

Foto: 123RF

KRAJNJE je vrijeme da ih prestanete brojati.

Brojanje kalorija pomoći će samo malom broju ljudi, koji tako drže stvari pod kontrolom, no kod većine će izazvati samo opsesiju.

Upravo zato, stručnjaci nikako ne preporučuju brojanje kalorija ako želite da vam dijeta uspije. Umjesto toga, preporučuje se što zdravija prehrana, kuhanje svježih namirnica te više manjih obroka tijekom dana, kako ne biste došli u napast posezati za lošim namirnicama koje vas debljaju. I naravno, neizostavno vježbanje.

U nastavku donosimo još nekoliko razloga zašto je brojanje kalorija posve nebitno.

1. Vrlo je vjerojatno kako ni ne znate koliko vam je kalorija potrebno

Da biste znali taj podatak, treba znate dosta detaljnih informacija o svom metabolizmu, a ako nemate te podatke u tom obliku, brojanje kalorija i nema previše smisla. Iako postoje neke brojke o dnevnom unosu kalorija po modelu prosječnog čovjeka, ovdje definitivno nije riječ o preciznim izračunima.

2. Ne znate koliko kalorija vaše tijelo apsorbira iz hrane

Činjenica jest da nisu sve kalorije jednake. Puno toga ovisi o vrsti namirnica koju unosite, načinu na koji su obrađene, koliko vlakana sadrže itd. Čak i bakterije koje se nalaze u vašim crijevima mogu imate veliku ulogu u tome koliko će kalorija biti apsorbirano iz pojedine namirnice, prenosi Women's Health.

3. Kalorije na pakiranjima proizvoda nisu uvijek točne

Razlog već znate: kalorije nije moguće precizno izračunati.

4. Tako nećete slušati svoje tijelo

Budete li usredotočeni samo na brojanje kalorija, zanemarit ćete signale koje vam šalje vaše tijelo, kao npr. da je gladno, no vi ćete raditi protiv njega te ga nećete nahraniti jer ste već unijeli dnevni iznos kalorija koji ne mora biti niti točan. Baš uvijek slušajte potrebe svog tijela, jer ono najbolje zna što je dobro za njega.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.