Tri namirnice koje su odlične za zdravlje crijeva i probavu, prema nutricionistima

Foto: Pexels

Hrana bogata vlaknima neophodna je za održavanje zdravog probavnog sustava. Takve namirnice, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke, sadrže i topiva i netopiva vlakna koja zajedno pospješuju zdravlje crijeva, sprječavaju zatvor i doprinose zdravoj probavi.

Uključivanje hrane bogate vlaknima u prehranu može poboljšati probavu i apsorpciju hranjivih tvari te pridonijeti općem blagostanju. Nutricionistica Lisa Richards, te dijetetičari Jesse Feder i Destini Moody, istaknuli su tri odlične opcije.

1. Zob

Zob je bogata topivim i netopivim vlaknima koja potiču apsorpciju hranjivih tvari i stabiliziraju razinu šećera u krvi.

"Zobena kaša s chia sjemenkama idealan je doručak bogat vlaknima i proteinima za mršavljenje zbog svog nutritivnog sastava. Ovaj doručak, bogat hranjivim tvarima, podržava mršavljenje i potiče osjećaj sitosti, promičući zdravlje probavnog sustava", kaže Richards za SheFinds.

2. Špinat

Sadržaj topivih vlakana u špinatu pomaže u kontroli razine kolesterola, što je ključni aspekt zdravlja srca kako starimo. Osim toga, netopiva vlakna u špinatu podržavaju zdravu probavu.

Feder ističe: "Špinat je pun vlakana i drugih hranjivih tvari, uključujući vitamine A, C i K, folnu kiselinu, željezo i kalcij. Velika količina antioksidansa odlična je za borbu protiv upala u cijelom tijelu, uključujući mozak i srce. Visoka količina vlakana potiče zdravu probavu i apsorpciju hranjivih tvari što je također važno za cjelokupno zdravlje."

3. Maline

Maline su izvrstan izbor za međuobrok koji pomaže probavi. Osim toga, bogate su antioksidansima koji imaju protuupalna svojstva i mogu zaštititi od probavnih problema. Njihov visok sadržaj vode pridonosi hidraciji, što je neophodno za održavanje zdrave probave.

"Otprilike 123 grama malina sadrži oko osam grama vlakana i mogu poslužiti kao osvježavajući, niskokalorični međuobrok. Osim toga, sadržaj vlakana u bobičastom voću može pomoći u probavi, kao i u boljoj kontroli šećera u krvi", zaključila je Moody.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.