Pravila za fit djevojke koje vole piti alkohol

Foto:123RF

POPITI čašu vina dnevno je zdravo, ali s alkoholom ne treba pretjerivati. Prekomjerno uzimanje alkohola je povezano s cijelim nizom bolesti, kao na primjer problemima probavnog sustava, bolestima jetre i gušterače, srčanim bolestima itd.

Istraživanje magazina BMJ Open u listopadu 2016. godine pokazalo je da i žene u prosjeku piju koliko i muškarci. Dok su do sada muškarci statistički više obolijevali od bolesti povezanih s alkoholom, žene su ih posljednjih godina dostigle, piše strongfitnessmag.com.

No to ne znači da trebate potpuno izbjegavati alkohol i da se ne treba ponekad opustiti, posebno ako ste inače zdravi.

Donosimo četiri pravila za fit djevojke koje ponekad vole popiti koju čašicu više:

1. Budite umjerene

Mnogi stručnjaci i treneri se slažu da alkohol i treninzi mogu koegzistirati ako se alkohol uzima umjereno. "Naravno da je opijanje loše za fitness", kaže Jakob Vingren, profesor na Sveučilištu u Teksasu, koji se bavi istraživanjem utjecaja alkohola na vježbanje. "Ali popiti u posebnim prilikama pokoje piće ne predstavlja problem", dodaje Vingren.

Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizam (NIAAA) naveo je sedam pića tjedno kao umjereno konzumiranje alkohola za žene.

2. Držite se plana


Nutricionistica Stefanie Senior iz Toronta savjetuje svojim klijenticama da ne piju više od pet pića tjedno i ne više od dva dnevno jer im to smanjuje efektivnost treninga u teretani. "Moj savjet je da se ograničite na neku tjednu količinu i toga se držite", kaže Senior.

3. Nemojte piti prije treninga

"Piti noć prije treninga je veliko NE", kaže nutricionistica i dodaje da alkohol smanjuje nivo energije, sposobnost, koncentraciju i brzinu reakcije. "Ako znate da ćete tu noć izaći vani i piti, preskočite jutarnji trening. Ako se ujutro budete ipak osjećali dobro i spremno za trening, prošetajte ili napravite kratak trening, preskočite teško dizanje utega", dodaje Senior.

4. Pijte puno vode

Loše spavanje zbog mamurluka i kvalitetan trening ne idu jedno uz drugo. Kao što nije dobra ni masna hrana koja često ide uz alkohol. Senior savjetuje da poslije svakog koktela popijete čašu vode i tako se hidratizirate. Ne samo da ćete smanjiti količinu alkohola koju ćete unijeti u tijelo nego ćete smanjiti i jutarnji mamurluk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.