Postoji vrijeme u danu kada možete sagorjeti oko deset posto više kalorija

Foto: 123RF

SVAKI čovjek ima drugačiji metabolizam, a o njemu ovisi koliko ćete brzo sagorjeti hranu koju konzumirate. Međutim, čak je i kod svakog pojedinca stopa metabolizma drugačija ovisno o razdoblju dana tijekom kojeg se promatra.

Novo istraživanje to je potvrdilo otkrivši da je u određeno doba dana moguće sagorjeti u prosjeku oko deset posto više kalorija nego u bilo kojem drugom trenutku. Znanstvenici su uočili da sudionici sagorijevaju više kalorija u kasnim poslijepodnevnim i ranim večernjim satima u odnosu na jutro.

Međutim, to ne znači da ćete u to vrijeme više kalorija gubiti u teretani. Pokazalo se da je riječ o kalorijama koje organizam sagorijeva tijekom odmora. Primjerice, ako sjedite pola sata u 5 sati i u 17 sati, više kalorija ćete sagorjeti poslijepodne.

Sudionici su proveli mjesec dana u laboratoriju u kojem nije bilo satova ni prozora i nisu mogli koristiti telefone ili internet pa nisu ni ugrubo mogli procijeniti koliko je sati. Dobili su specifične rasporede u kojima je bilo jasno navedeno kada im je dopušteno spavati, probuditi se i jesti, a u krevet su išli četiri sata ranije nego prošlu noć. Tako su znanstvenici oponašali iskustvo koje bi imali da su tjedan dana putovali svijetom.

Sudionici su se morali osloniti na vlastito “biološko” vrijeme, a tada su znanstvenici mjerili brzinu metabolizma.

Rezultat je pokazao da su metaboličke stope ispitanika bile najniže kasno noću, odnosno vrlo rano ujutro, a vrhunac su dosezale 12 sati kasnije, odnosno kasno poslijepodne i predvečer. Razlika je bila oko 130 potrošenih kalorija više u usporedbi s jutarnjima satima.

Ovaj rezultat otkriven je na malom uzorku (sedam osoba) pa će biti potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se došlo do čvrstih zaključaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.