Nutricionisti: Ove vrste hrane treba jesti svaki dan kako starimo iz jednog razloga

Foto: Pexels

KAKO starimo, održavanje zdravog metabolizma ključno je za sveukupnu dobrobit. Metabolizam označava proces pretvaranja hrane u energiju, a ima tendenciju usporavanja s godinama. Međutim, ovaj problem može se riješiti uključivanjem hrane s niskim glikemijskim indeksom u prehranu.

Hrana s niskim glikemijskim indeksom, koja uzrokuje postupni porast razine šećera u krvi, može spriječiti skokove i padove, promičući održivu energiju i bolje metaboličko zdravlje, prenosi SheFinds. Nutricionisti Ralph Waldo i Akanksha Kulkarni izdvojili su šest vrsta hrane koje biste trebali jesti svaki dan ako želite potaknuti rad metabolizma kako starite.

Grejp

Grejp ima nizak glikemijski indeks, što znači da uzrokuje spor i stabilan porast razine šećera u krvi, a ne brz skok. Jedenje grejpa pomaže u održavanju stabilne razine inzulina, što je korisno za održavanje zdravog metabolizma i sprječavanje pada energije.

"Prisutnost naringenina u grejpu pojačava osjetljivost inzulina, čime se održava razina šećera u krvi na preporučenim razinama. Osobe s dijabetesom koje žele spriječiti napredovanje bolesti mogu ga konzumirati. Česta konzumacija grejpa pomaže u kontroli apetita, stoga potiče sagorijevanje masti", pojašnjava Kulkarni. 

Bobičasto voće

Bobičasto voće bogato je važnim vitaminima i mineralima, poput vitamina C, vitamina K i mangana, koji su važni za razne metaboličke procese. Ove hranjive tvari podržavaju cjelokupno zdravlje i metaboličku učinkovitost, prenosi SheFinds.

Angman tvrdi da "bobičasto voće poput borovnica, jagoda i malina ne samo da ima nizak glikemijski indeks, već ima i visok sadržaj antioksidansa i vlakana. Pomaže smanjiti upalu i poboljšati osjetljivost na inzulin, što je ključno za dobro funkcioniranje metabolizma".

Leća

Leća predstavlja izvrstan izvor biljnih proteina. Protein je neophodan za očuvanje mišićne mase, što može pomoći u suzbijanju prirodnog pada mišićnog tkiva povezanog sa starenjem. Održavanje mišićne mase važno je za zdrav metabolizam budući da mišićno tkivo sagorijeva više kalorija u mirovanju u usporedbi s masnoćom.

"Leća je prepuna proteina i vlakana, što je čini izvrsnim izborom za održavanje mišićne mase i dulji osjećaj sitosti. Njihova spora probava pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi, što je ključno za zdrav metabolizam", ističe Angman.

Šljive

Šljive su bogate antioksidansima, vitaminima C i K te mineralima poput kalija i magnezija. Ove hranjive tvari podržavaju cjelokupno zdravlje, metabolizam i osjetljivost na inzulin, što su važni čimbenici u prevenciji dijabetesa i održavanju zdrave težine.

"Sadržaj vlakana u šljivama toliko je visok da održava razinu šećera u krvi i pojačava osjećaj sitosti. Antioksidativni elementi u šljivama, s vitaminima, smanjuju oksidativni stres", ističe Kulkarni.

Kvinoja

Kvinoja ima relativno nizak glikemijski indeks u usporedbi s mnogim drugim žitaricama i škrobnom hranom. To znači da uzrokuje postupan i umjeren porast razine šećera u krvi, što može spriječiti brze skokove i padove glukoze u krvi.

"Kvinoja je kompletan protein, ima nizak glikemijski indeks te je bogata vlaknima i esencijalnim aminokiselinama. Pomaže u održavanju stalne razine šećera u krvi jer podržava zdravlje metabolizma. Sadrži velike količine vitamina i minerala, što je čini vrijednim dodatkom svakom programu prehrane", pojašnjava Kulkarni za SheFinds.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogati esencijalnim hranjivim tvarima, uključujući vitamine E i B, magnezij, kalij, kalcij i antioksidanse. Ove hranjive tvari podržavaju cjelokupno zdravlje, metabolizam i osjetljivost na inzulin, što je ključno za prevenciju dijabetesa i održavanje zdrave tjelesne težine.

"Orašasti plodovi poput badema i oraha sadrže zdrave masnoće, proteine i vlakna koja daju energiju i održavaju osjećaj sitosti. Predlažem 1-2 unce orašastih plodova dnevno. Nemaju tendenciju debljanja, a mogu čak pomoći u mršavljenju ako se konzumiraju umjereno", zaključuje Waldo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.