Mnogi ljudi ne unose dovoljno važnih omega-3 masnih kiselina koje štite zdravlje srca, osobito ako ne jedu ribu nekoliko puta tjedno. Srećom, postoji jednostavan način da povećamo unos ovih zdravih masti, a pogodan je za svaku prehranu. Ova mala sjemenka lako se može dodati u razna jela poput salata, smoothieja ili doručka te već jedna žlica može zadovoljiti dnevne potrebe za omega-3 masnim kiselinama.
Riječ je o lanenim sjemenkama koje postaju sve popularnije zbog svog pozitivnog učinka na zdravlje.
"Omega-3 masne kiseline su esencijalne za zdravlje čovjeka. Pomažu u poboljšanju masnoća u krvi, snižavaju trigliceride i smanjuju upalu, što štiti krvne žile od oštećenja", objašnjava nutricionistica Michelle Routhenstein za Parade. Osim omega-3, lanene sjemenke bogate su lignanima, vitaminima, mineralima i vlaknima, a sve to može smanjiti rizik od kroničnih bolesti.
Dijetetičarka Kiran Campbell dodaje: "Lignani imaju antioksidativna svojstva koja mogu sniziti krvni tlak i poboljšati profil masnoća u krvi."
Lanene sjemenke također sadrže magnezij, koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka i srčanog ritma, te obilje prehrambenih vlakana. Routhenstein ističe: "Topiva vlakna reguliraju kolesterol i trigliceride, dok netopiva vlakna pomažu u održavanju normalne razine šećera u krvi i zdrave tjelesne težine."
Osim toga, lanene sjemenke mogu pomoći kod kontrole šećera, smanjenja upala, poboljšanja simptoma menopauze i zdravlja probave, a mogu čak doprinijeti i ljepšem izgledu kože.
Ipak, prije nego što uvrstimo lanene sjemenke u prehranu, važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Routhenstein savjetuje: "Za maksimalnu korist, sjemenke treba konzumirati mljevene, jer cijele mogu proći kroz probavni sustav neprobavljene." Također, preporučuje se postupno povećavati unos zbog visokog udjela vlakana, a osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili imaju upalne bolesti crijeva trebaju se posavjetovati s liječnikom.
Lanene sjemenke imaju blag, orašast okus i mogu se lako dodati u salate, jogurte, pahuljice, smoothieje ili koristiti u pečenju. "Ove male sjemenke mogu imati veliki utjecaj. Dodavanjem lanenih sjemenki obrocima dugoročno možete podržati zdravlje svojeg srca", zaključuje Campbell.