NAŠ PROBAVNI sustav ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja: razgrađuje hranu, apsorbira hranjive tvari i štiti tijelo od infekcija. No, kad se ravnoteža u crijevima naruši, posljedice se mogu brzo odraziti na cijeli organizam. Dr. Saurabh Sethi, gastroenterolog školovan na Harvardu, upozorava na pet ranih znakova koji mogu ukazivati na nezdrava crijeva, piše Times of India.
Osjećaj napuhnutosti nakon jela, praćen plinovima i nelagodom, jedan je od najčešćih znakova narušene crijevne ravnoteže. "Uporna nadutost, čak i nakon manjih obroka, može ukazivati na neravnotežu u crijevima", ističe dr. Sethi.
Do nadutosti dolazi kada crijeva teško probavljaju hranu ili kada dolazi do prekomjernog rasta štetnih bakterija. Ako se javlja često, to može značajno utjecati na svakodnevno funkcioniranje.
Zatvor i proljev jasni su pokazatelji da probavni sustav ne radi ispravno, smatra Sethi i objašnjava: "Promjene u učestalosti ili izgledu stolice signal su da crijeva ne apsorbiraju pravilno vodu i hranjive tvari".
Zatvor dovodi do tvrde i rijetke stolice, dok proljev uzrokuje gubitak tekućine i elektrolita. Ako se ovi problemi javljaju često ili traju dulje vrijeme, moguće je da postoji bakterijska neravnoteža ili upala.
Kronični umor koji se ne može povezati s nedostatkom sna ili stresom često ima podlogu u probavnom sustavu.
"Nezdrava crijeva mogu uzrokovati upalu koja ometa apsorpciju hranjivih tvari poput željeza i vitamina, potrebnih za stvaranje energije", tvrdi gastroenterolog.
Uz to, prekomjerni rast štetnih bakterija može proizvesti toksine koji negativno djeluju na mozak i razinu energije. Poboljšanjem zdravlja crijeva moguće je vratiti vitalnost i koncentraciju.
Čak 70 posto imunološkog sustava nalazi se u crijevima, zbog čega je njihovo stanje izravno povezano s našom otpornošću na bolesti. "Kada je crijevna flora neuravnotežena, tijelo proizvodi manje imunoloških stanica i antitijela", upozorava dr. Sethi. To znači da oslabljena crijeva povećavaju rizik od infekcija i usporavaju oporavak nakon bolesti.
Ako nakon konzumacije određenih namirnica osjećate nadutost, bol u trbuhu, osip ili glavobolju, to može biti znak oštećene crijevne barijere.
"Oštećena i upaljena crijevna sluznica dopušta prolazak čestica hrane u krvotok, što izaziva imunološku reakciju", objašnjava dr. Sethi.
Najčešće se radi o intoleranciji na mliječne proizvode, gluten i začinjenu hranu. Prepoznavanje uzroka i prilagodba prehrane ključni su za oporavak crijeva i ublažavanje simptoma.