Najbolja namirnica za snižavanje kolesterola, prema dijetetičarki

Foto: Unsplash

KOLESTEROL je često u središtu razgovora o zdravlju srca, a promjene u prehrani jedan su od najučinkovitijih načina za njegovo snižavanje. Među brojnim preporukama koje nutricionisti daju, jedna namirnica posebno se izdvaja – zobene pahuljice. Iako na prvi pogled jednostavna, ova cjelovita žitarica krije iznimne blagodati za organizam. Od regulacije kolesterola do stabilizacije šećera u krvi, zob je zasluženo stekla reputaciju hrane koju vrijedi uključiti u svakodnevnu prehranu.

Dijetetičarka Novella Lui je za portal Eating Well izdvojila nekoliko razloga zašto je zob, a posebno zobene pahuljice, odličan prehrambeni izbor kada je riječ o zdravlju srca.

Zdravo srce

Zob je posebno korisna za zdravlje srca zahvaljujući beta-glukanu, vrsti topljivih vlakana koja se otapaju u vodi, stvarajući gel koji se veže na kolesterol i masnoće te ih uklanja iz tijela. Pola šalice zobi sadrži oko dva grama topljivih vlakana, što pomaže u snižavanju LDL (lošeg) kolesterola i ukupne razine kolesterola.

Stabilna razina šećera u krvi

Topljiva vlakna usporavaju probavu i otpuštanje glukoze u krv, čime pomažu stabilizirati razinu šećera. Kada se zob kombinira s proteinima, poput jogurta ili mlijeka, dodatno se ublažavaju nagli skokovi šećera u krvi, prenosi Eating Well.

Kontrola tjelesne mase

Redovita konzumacija zobi može pridonijeti smanjenju opsega struka. Zob upija vodu i stvara osjećaj sitosti, zbog čega se prirodno unosi manje hrane u odnosu na konzumaciju rafiniranih žitarica.

Za stabilniju razinu šećera u krvi, preporučuje se konzumacija manje obrađene zobi poput cjelovitih zrna i sječene zobi zato što imaju niži glikemijski indeks i duže se probavljaju.

Koliko zobi treba dnevno konzumirati?

Za vidljiv učinak na snižavanje kolesterola preporučuje se unos oko 30 grama prehrambenih vlakana dnevno, iz više izvora, uključujući zob, voće i povrće. Preporučuje se i usklađivanje prehrane s nacionalnim smjernicama te uključivanje redovite tjelesne aktivnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.