Intuitivna prehrana: Bez gladovanja do vitkije figure

Foto:123RF

PROGRAM intuitivne prehrane osmislile su nutricionistice Evelyn Tribole i Elyse Resch još devedesetih godina. Otada su napisale nekoliko knjiga i pomogle brojnim ljudima da ostvare svoje ciljeve.

Triboli i Resch naglašavaju da njihov program nije dijeta već plan prehrane. Pojednostavljeno rečeno, ideja njihovog programa je da se oslobodite robovanja dijetama i naučite slušati vlastiti organizam. Umjesto da provodite vrijeme na vagi i brojite kalorije, jedite samo kad ste gladni, a stanite kad ste siti i nemojte se prejedati, kažu nutricionistice.

Intuitivno hranjenje prekinuti će besmisleno gladovanje i prejedanje, tvrdi hellogiggles.com. Donosimo  vam glavne smjernice ove prehrane, a vi sami odlučite hoćete li pokušati.

1. Anti-dijeta

Dr. Tribole kaže da su ona i njena poslovna partnerica Resch napisale prvu knjigu o intuitivnoj prehrani nakon što su godinama gledale pacijentice kako se bore s mršavljenjem. "Bilo nam je dosta gledati torturu koju prolaze. Prestale bi jesti, pratile ekstremne dijete, izgubile kilograme i onda brzo sve vratile. To su bili inteligentni, uspješni ljudi koji su se osjećali krivima jer nisu uspijevali izgubiti kilograme. Zato sam se posvetila istraživanju i došla do intuitivne prehrane", kaže dr. Triboli.

Dodaje i da treba prestati s dijetama koje obećavaju brze rezultate i diktiraju točno koliko namirnica smijete pojesti.

2. Osluškujte svoj organizam

Razlog zašto dijeta ne funkcionira kako treba, kaže Tribole, je taj što se na dijeti osjećate deprimirano i gladno, a to može rezultirati kasnijem prejedanju.

"Slušajte svoj instinkt, jedite onoliko koliko vam je dovoljno da budete siti i zadovoljni", dodaje ona.

3. Zabranjena hrana

"Kada ste na dijeti, određena hrana vam je zabranjena, i zbog toga je upravo i primamljivija. A onda kad je počnete ponovo jesti, osjećate grižnju savjeti i tako u krug", kaže dr. Tribole.

4. Poštujte svoje tijelo

Nutricionistice kažu da je važno i osjećati se dobro u svom tijelu i prihvatiti ga. To znači da treba uzeti u obzir i genetsku predispoziciju i metabolizam i odustati od nerealnih očekivanja.

5. Vježbajte

Ne trebate ići u teretanu svaki dan, ali je važno da se krećete i da radite na sebi, savjetuje dr. Tribole. Kada vidite napredak bit će lakše nastaviti, ali ne zaboravite da rezultati ne dolaze preko noći. Imajte na umu da će se trud isplatiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.