Doktor: Tri dodatka prehrani mogu biti opasna za zdravlje mozga

Foto: Shutterstock

U potrazi za boljim zdravljem, mnogi se ljudi okreću dodacima prehrani. Međutim, dok neki dodaci mogu donijeti zdravstvene prednosti, drugi mogu predstavljati ozbiljne prijetnje našem zdravlju, osobito kada se uzimaju u velikim dozama.

To vrijedi i za zdravlje našeg mozga. Nedostatak informiranosti može dovesti do raznih nuspojava, uključujući oštećenje živčanog sustava, kognitivne smetnje i poremećaje raspoloženja.

Liječnik Kubanych Takyrbashev upozorio je na tri dodatka koja mogu naštetiti zdravlju mozga ako se konzumiraju u visokim dozama.

1. Ginseng

Ginseng je biljni dodatak koji može imati rizike za zdravlje mozga ako se konzumira u prekomjernim količinama. Dok neka istraživanja sugeriraju da može poboljšati kognitivne funkcije, dr. Kubanych upozorava da određene vrste ginsenga mogu biti neurotoksične ili dovesti do opasnih interakcija s drugim lijekovima.

Budući da industrija dodataka prehrani nije strogo regulirana, količina i kvaliteta ginsenga u proizvodima mogu varirati. Kako bismo izbjegli negativne nuspojave, uključujući nesanicu i uzrujanost, trebali bismo koristiti ginseng samo iz pouzdanih izvora i u umjerenim količinama, tvrdi liječnik.

2. Gorka (divlja) naranča

Gorka naranča, čest sastojak u dodacima prehrani za mršavljenje, može biti posebno opasna za zdravlje mozga i srca.

"Dodaci koji sadrže stimulanse, poput gorke naranče, mogu povećati srčanu frekvenciju i krvni tlak, što može dovesti do anksioznosti, nesanice i drugih neuropsihijatrijskih simptoma", upozorava dr. Kubanych za SheFinds.

Za osobe koje se već bore s mentalnim zdravstvenim stanjima, gorka naranča može pogoršati simptome ili čak ometati lijekove, kaže liječnik. Sugerira da se odlučimo za prirodne metode povećanja energije, kao što su poboljšanje prehrane i redovita tjelovježba, umjesto oslanjanja na dodatke sa stimulansima.

3. Visoke doze vitamina A

Vitamin A ključan je za imunološke funkcije, ali prekomjeran unos, posebno iz dodataka, može štetiti zdravlju mozga.

"Prekomjeran unos vitamina A, osobito iz dodataka prehrani, može biti toksičan i uzrokovati simptome poput glavobolje, vrtoglavice i čak kognitivnih smetnji", navodi liječnik.

Kako bismo izbjegli ove opasnosti, ključno je pridržavati se preporučene dnevne doze vitamina A. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), preporučeni dnevni unos vitamina A iznosi 700-1000 mikrograma retinol ekvivalenata (RE) za muškarce i 600-800 mikrograma dnevno za žene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.