Dijetetičari upozoravaju na dva obroka koji usporavaju metabolizam

Foto: Pexels

Praznokalorični obroci sadrže visok udio kalorija, a nizak udio esencijalnih nutrijenata te su često puni rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka. Redovita konzumacija takvih obroka ne samo da može dovesti do debljanja i povećanog rizika od kroničnih bolesti, već može i usporiti metabolizam. Dijetetičari, Michelle Saari i Jesse Feder, otkrili su dva takva obroka koja bismo trebali ograničiti.

1. Smrznuta pizza

Smrznuta pizza jedan je primjer obroka s praznim kalorijama. Prepuna je rafiniranih ugljikohidrata, nezdravih masnoća i prekomjerne količine natrija, a ne sadrži esencijalne nutrijente poput vitamina, minerala i vlakana. Visoke razine rafiniranog brašna i šećera u kori mogu dovesti do brzih skokova i padova šećera u krvi, što negativno utječe na metabolizam, tvrde dijetetičari.

"Smrznute pizze brz su obrok, ali mogu utjecati na vaš metabolizam zbog visokog udjela rafiniranih ugljikohidrata i zasićenih masti. Kora može uzrokovati porast i pad razine šećera u krvi, što potencijalno može dovesti do inzulinske rezistencije tijekom vremena", kaže Saari za SheFinds.

2. Brza hrana

Brza hrana često sadrži nezdrave masti, šećer i rafinirane sastojke.

"Obroci brze hrane pripremaju se s velikim količinama masti, natrija i nezdravih ulja. To može dovesti do debljanja, kardiovaskularnih bolesti i ostalih raznih problema. Sastojci u obrocima brze hrane također su visoko obrađeni i rafinirani. Takva hrana potencijalno može usporiti metabolizam", zaključuje Feder.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.