Uvijek je važno obratiti pozornost na prehranu, posebno ako pokušavamo izgubiti kilograme. Međutim, kako starimo, to postaje još važnije. Naša se metabolička stopa prirodno usporava s godinama, što znači da lakše dobivamo kilograme, a teže ih gubimo. Iako mnogi čimbenici, poput tjelovježbe i sna, igraju ključnu ulogu u zdravlju metabolizma, prehrana je neosporno jedan od najvažnijih čimbenika.
Nažalost, mnoge praktične i zapakirane namirnice koje svakodnevno konzumiramo sadrže štetne sastojke koji mogu potaknuti upalu, usporiti metabolizam i na kraju dovesti do povećanja tjelesne mase. Stoga su stručnjaci za prehranu upozorili osobe starije od 40 godina da izbjegavaju ovu hranu.
Čips je jedna od najpoznatijih nezdravih grickalica – hrskav, slan i, nažalost, prepun masnoća.
"Većina čipseva prži se u nezdravim uljima i obilno soli, što ih čini iznimno kaloričnima i bogatima nezdravim mastima. Osim toga, čips gotovo da nema prehrambenu vrijednost jer ne sadrži vlakna koja pomažu u postizanju sitosti i sprječavanju prejedanja", kaže savjetnica za prehranu i mršavljenje Joanna Wen za SheFinds.
Zdravije alternative uključuju čips od povrća ili batata, koji su nutritivno bogatiji i bolji izbor za one koji žele održati zdravu tjelesnu težinu.
Iako je često najpraktičnije rješenje u užurbanom danu, brza hrana može dugoročno usporiti metabolizam. "Obroci brze hrane sadrže velike količine masti, natrija i nezdravih ulja, što može dovesti do povećanja tjelesne mase, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara", upozorava dijetetičar Jesse Feder. Uz to, visoko prerađeni sastojci u brzoj hrani brzo se probavljaju, što može rezultirati smanjenjem metaboličke učinkovitosti.
"Sastojci u obrocima brze hrane su visoko prerađeni i rafinirani, zbog čega se brzo probavljaju i mogu dovesti do smanjenja metabolizma", dodaje Feder. Povremeno konzumiranje brze hrane nije štetno, ali je uvijek bolje odabrati zdravije opcije, poput salate s preljevom sa strane.
Gotova jela često sadrže velike količine masti i soli, koje poboljšavaju okus i produljuju rok trajanja, ali istovremeno mogu pridonijeti povećanju tjelesne mase, visokom krvnom tlaku i srčanim bolestima. "Zamrznuta gotova jela obično sadrže velike količine masti i soli kako bi bila ukusnija i dulje trajala. Te razine mogu dovesti do debljanja, pretilosti, visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti," objašnjava Feder.
Osim toga, takvi obroci često imaju nisku nutritivnu vrijednost i mnogo praznih kalorija. "Ova hrana sadrži malo vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji su potrebni našem tijelu, dok je bogata dodacima bez prehrambene vrijednosti, što može doprinijeti debljanju i drugim zdravstvenim problemima," dodaje.
Bolja opcija je priprema vlastitih jela unaprijed i zamrzavanje, umjesto oslanjanja na industrijski obrađene verzije.