Dijetetičari: Ako ste stariji od 40 godina, izbjegavajte tri vrste hrane

Foto: Shutterstock

Uvijek je važno obratiti pozornost na prehranu, posebno ako pokušavamo izgubiti kilograme. Međutim, kako starimo, to postaje još važnije. Naša se metabolička stopa prirodno usporava s godinama, što znači da lakše dobivamo kilograme, a teže ih gubimo. Iako mnogi čimbenici, poput tjelovježbe i sna, igraju ključnu ulogu u zdravlju metabolizma, prehrana je neosporno jedan od najvažnijih čimbenika.

Nažalost, mnoge praktične i zapakirane namirnice koje svakodnevno konzumiramo sadrže štetne sastojke koji mogu potaknuti upalu, usporiti metabolizam i na kraju dovesti do povećanja tjelesne mase. Stoga su stručnjaci za prehranu upozorili osobe starije od 40 godina da izbjegavaju ovu hranu.

Čips od krumpira

Čips je jedna od najpoznatijih nezdravih grickalica – hrskav, slan i, nažalost, prepun masnoća.

"Većina čipseva prži se u nezdravim uljima i obilno soli, što ih čini iznimno kaloričnima i bogatima nezdravim mastima. Osim toga, čips gotovo da nema prehrambenu vrijednost jer ne sadrži vlakna koja pomažu u postizanju sitosti i sprječavanju prejedanja", kaže savjetnica za prehranu i mršavljenje Joanna Wen za SheFinds.

Zdravije alternative uključuju čips od povrća ili batata, koji su nutritivno bogatiji i bolji izbor za one koji žele održati zdravu tjelesnu težinu.

Brza hrana

Iako je često najpraktičnije rješenje u užurbanom danu, brza hrana može dugoročno usporiti metabolizam. "Obroci brze hrane sadrže velike količine masti, natrija i nezdravih ulja, što može dovesti do povećanja tjelesne mase, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara", upozorava dijetetičar Jesse Feder. Uz to, visoko prerađeni sastojci u brzoj hrani brzo se probavljaju, što može rezultirati smanjenjem metaboličke učinkovitosti.

"Sastojci u obrocima brze hrane su visoko prerađeni i rafinirani, zbog čega se brzo probavljaju i mogu dovesti do smanjenja metabolizma", dodaje Feder. Povremeno konzumiranje brze hrane nije štetno, ali je uvijek bolje odabrati zdravije opcije, poput salate s preljevom sa strane.

Zamrznuta gotova jela

Gotova jela često sadrže velike količine masti i soli, koje poboljšavaju okus i produljuju rok trajanja, ali istovremeno mogu pridonijeti povećanju tjelesne mase, visokom krvnom tlaku i srčanim bolestima. "Zamrznuta gotova jela obično sadrže velike količine masti i soli kako bi bila ukusnija i dulje trajala. Te razine mogu dovesti do debljanja, pretilosti, visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti," objašnjava Feder.

Osim toga, takvi obroci često imaju nisku nutritivnu vrijednost i mnogo praznih kalorija. "Ova hrana sadrži malo vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji su potrebni našem tijelu, dok je bogata dodacima bez prehrambene vrijednosti, što može doprinijeti debljanju i drugim zdravstvenim problemima," dodaje.

Bolja opcija je priprema vlastitih jela unaprijed i zamrzavanje, umjesto oslanjanja na industrijski obrađene verzije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.