Debljanje, znojenje i neplodnost: Žena otkrila kako je ući u menopauzu s 24 godine

KAD je Kelly McLay bila u srednjim 20-ima, pridružila se maminoj odbojkaškoj ligi. Skupina žena stara oko 50 godina razumjela ju je na način na koji njezini vršnjaci nisu mogli. Naime, i one su prolazile menopauzu.

"Mogle su razumjeti moje uspone i padove, mogle su razumjeti tugu zbog prolaska kroz ovaj proces jer je to bilo fizički i mentalno teško", rekla je McLay voditeljici Andrei Syrtash u podcastu Pregnantish.

McLay, koja je sada u 40-ima i osnivačica je Fitness International Travela, dijagnosticirana je menopauza u 24. godini. Hipotireoza joj je dijagnosticirana u dobi od 10 godina, ali tek 14 godina kasnije saznala je da njezino tijelo nije samo isključilo štitnjaču, što je dovelo do letargije i debljanja, već je napadalo i njezine jajnike.

Zbog svega toga je postala neplodna, a suočavala se i s brojnim simptomima, poput noćnog znojenja i suhoće rodnice.

"Ta me dijagnoza gurnula u svijet mamografije i Kegelovih kuglica. Morala sam izgraditi elastičnost svoje rodnice", rekla je McLay.

Također je morala naučiti upravljati emocijama i suočiti se s povećanim rizikom od drugih stanja, poput osteoporoze i određenih karcinoma.

No, kako kaže, najviše ju je pogodilo kada joj je ultrazvučni tehničar, osoba koja je obično povezana s pozitivnim vijestima o trudnoći, rekao da njezini jajnici izgledaju poput "smežuranih grožđica". Čak se i sada McLay guši u suzama kad se prisjeti tog komentara.

"Jednostavno me kao dvadesetogodišnjakinju suočio sa svim tim i da mi je tijelo umrlo", rekla je: "Stvarno, dio mene je umro i to je to potvrdilo."

Preuranjena menopauza, koja se naziva i preuranjenim zatajivanjem jajnika, nastupa kada jajnici žena mlađih od 40 godina prestanu ispuštati jajašce svaki mjesec, zaustavljajući menstruaciju i sposobnost reprodukcije. Stanje pogađa 1 od 1000 žena u dobi od 15 do 29 godina i 1 od 100 žena u dobi od 30 do 39 godina. Prosječna dob menopauze u SAD-u je 51.

Preranu menopauzu mogu uzrokovati autoimuni poremećaji, virusna infekcija, poremećaji prehrane, genetsko stanje, disfunkcija štitnjače ili nekoliko drugih zdravstvenih problema. Ipak, najčešće je uzrok nepoznat, navodi Američko udruženje za trudnoću.

Osim što je bolno i neugodno, ovo stanje je povezano i s ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama, uključujući preranu smrt, neurološke bolesti, psihoseksualnu disfunkciju, poremećaje raspoloženja, osteoporozu, ishemijsku srčanu bolest i, ono što je najviše pogodilo Kelly, neplodnost.

"Kad odjednom nečega nema, vi to želite više od svega", rekla je.

No, njezina priča ima sretan kraj. Ona i njezin suprug imaju dvoje djece koju su začeli donorskim jajnim stanicama.

Ali kao i svako putovanje ljudi koji se bore s neplodnošću, ni njihovo putovanje nije bilo jednostavno, što uključuje više pobačaja, neuspjele prijenose embrija, brojne hormone i lijekove, velike financijske troškove i gomilu liječnika, piše Insider.

Svoju snagu je pronašla u trčanju maratona.

"Još uvijek sam se trebala osjećati mlado i morala sam osjećati da sam lijepa i da mogu raditi izazovne stvari, da još uvijek imam ovo 20-godišnje tijelo", rekla je.

Da nije prošla preranu menopauzu, vjerojatno ne bi otkrila tu strast. Do danas je istrčala 70 maratona, od kojih je sedam trčala na sedam kontinenata u sedam dana, pod nazivom World Marathon Challenge. Njezina tvrtka, koja organizira maratonsko trčanje i druga avanturistička putovanja širom svijeta, također je nastala iz njezine ljubavi prema trčanju, koju je otkrila tijekom borbe s neplodnošću.

"Bilo je to dugo putovanje, bio je to maraton", rekla je te dodala kako se sve isplatilo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.