IAKO ga mnogi vide tek kao skroman prilog na tanjuru, grašak je prava nutritivna zvijezda. Ove sitne zelene kuglice bogate su proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Podržavaju imunitet, čuvaju srce, pomažu probavi i održavaju energiju, a pritom su izuzetno svestrane u kuhinji, piše Times of India.
Grašak je lagan, ali izuzetno hranjiv. Samo 100 grama sadrži oko 5 grama proteina, zbog čega je jedan od najboljih biljnih izvora ove važne tvari. Bogat je vlaknima koja pomažu zdravlju crijeva, a odličan je i izvor vitamina C koji jača imunitet te vitamina K koji podržava kosti.
Sadrži i širok spektar minerala, od željeza, kalija i magnezija do fosfora, a zbog niskog udjela kalorija i masti idealan je izbor za uravnoteženu prehranu. Istraživanja objavljena u Nacionalnom centru za biotehnološke informacije pokazuju da hranjive tvari iz graška pomažu u stabilizaciji šećera u krvi, smanjuju upale i doprinose zdravlju srca.
Redovita (tjedna) konzumacija graška donosi niz zdravstvenih koristi:
Proteini i vlakna iz graška dugo održavaju osjećaj sitosti i smanjuju želju za grickanjem. Istovremeno, složeni ugljikohidrati osiguravaju postupan i dugotrajan izvor energije. Sa svega oko 80 kalorija na 100 grama - lagan je, ali vrlo zasitan izbor.
Grašak je izvrstan obrok prije ili poslije treninga jer podržava oporavak mišića i razinu energije.
Grašak se lako uklapa u velika i mala jela:
Smrznuti grašak odličan je izbor jer zadržava gotovo sve svoje nutritivne vrijednosti. Osim što je dobar za naše tijelo, grašak je dobar i za okoliš, kao prirodni fiksator dušika obogaćuje tlo i doprinosi održivoj poljoprivredi.