Osam zdravih alternativa slatkišima koje će zadovoljiti vašu želju za slatkim

Foto: Shutterstock

KADA se javi želja za slatkim, mnogi posežu za čokoladom ili bombonima, no takve poslastice obično sadrže mnogo dodanog šećera i vrlo malo hranjivih tvari. Posljedica toga često su nagli porast, a zatim i pad šećera u krvi, što stvara začarani krug ponovne želje za slatkim. Umjesto toga, stručnjaci preporučuju odabir namirnica koje prirodno zadovoljavaju potrebu za slatkim, a istovremeno hrane tijelo i stabiliziraju energiju, piše Health.com.

Grožđe

Grožđe je idealna zdrava zamjena za slatkiše jer sadrži prirodni šećer koji uzrokuje sporiji porast glukoze u krvi. Osim toga, bogato je vlaknima koja potiču probavu i pridonose osjećaju sitosti. Možete ga jesti svježe ili zamrznuto kao ledenu poslasticu koja savršeno zamjenjuje sladoled.

Tost s maslacem od kikirikija i medom

Jednostavan i brz međuobrok koji spaja slatko i hranjivo. Maslac od kikirikija donosi proteine i zdrave masti, dok tost osigurava dugotrajniju energiju. Med, iako sladak, ima niži glikemijski indeks od rafiniranog šećera pa stabilizira razinu šećera u krvi.

Jabuke s bademovim maslacem

Kombinacija kriški jabuka i bademovog maslaca savršeno zadovoljava želju za slatkim i hrskavim. Bademov maslac bogat je zdravim mastima, proteinima i vlaknima, dok jabuke dodaju prirodnu slatkoću i svježinu. Stručnjaci preporučuju maslace bez dodanog šećera jer time izbjegavamo nepotrebne kalorije i pojačivače okusa.

Grčki jogurt s bobičastim voćem i tamnom čokoladom

Ako obožavate sladoled, ovaj desert je njegova zdrava verzija. Nutricionistica Rebecca Jaspan pojašnjava:

"Čokolada i bobičasto voće daju vašem mozgu dopamin koji mu je potreban, a kombinacija s grčkim jogurtom daje vam proteine koji vas duže drže sitima i uravnotežuju šećer u krvi." Za najbolji učinak birajte tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa.

Smoothie od jagoda s kakao zrncima

Kakao zrnca su prirodna, neprerađena zamjena za čokoladu. Kada se pomiješaju s bananom, jogurtom i smrznutim jagodama, daju okus nalik čokoladnim jagodama, ali s manje šećera i više vlakana. Ovaj smoothie pruža dugotrajan osjećaj sitosti i stabilnu energiju.

Sušeni mango i indijski oraščići

Ako volite gumene bombone, probajte nezaslađeni sušeni mango. Žvakaće teksture i bogat prirodnim šećerima, savršeno se slaže s indijskim oraščićima koji dodaju zdrave masti i proteine. Ova kombinacija stabilizira šećer u krvi i smanjuje želju za pretjeranim grickanjem.

Muffini od bademovog brašna

Za ljubitelje pečenih slastica, muffini od bademovog brašna s tamnom čokoladom savršen su kompromis između užitka i zdravlja.

"Volim držati seriju ovih u zamrzivaču kada žudim za slatkim doručkom ili međuobrokom", kaže nutricionistica Jaspan. Kao zaslađivač koristi se med, javorov sirup ili zgnječena banana, umjesto bijelog šećera.

Datulje s maslacem od orašastih plodova

Datulje su prirodna, zdrava alternativa karamelama. Kada ih nadjenete maslacem od kikirikija ili badema, a zatim prelijete tankim slojem tamne čokolade, dobijete desert koji okusom podsjeća na čokoladice, ali s puno više vlakana i nutrijenata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.