BUČINE sjemenke često se preporučuju kao zdrav međuobrok. Ovi mali zalogaji bogati su proteinima, vlaknima, zdravim mastima te brojnim vitaminima i mineralima. Ali, kao i sa svime ostalim, važno je znati da pretjerana konzumacija može imati i neke neželjene posljedice po zdravlje.
Stručnjaci s portala Health Shots su izdvojili neke najčešće nuspojave koje se mogu pojaviti nakon prekomjerne konzumacije bučinih sjemenki.
Vlakna iz bučinih sjemenki korisna su za probavu, no u prevelikim količinama mogu izazvati neugodne nuspojave. Previše vlakana može uzrokovati nadutost, plinove, grčeve ili proljev, upozoravaju nutricionisti. Ako osjetite nelagodu u želucu nakon konzumacije veće količine sjemenki, vjerojatno je vrijeme za smanjenje unosa.
Iako sadrže zdrave masnoće, bučine sjemenke su energetski bogate, što znači da i u manjoj količini mogu imati visoku kalorijsku vrijednost. "Jedna šaka sjemenki lako može sadržavati i do 150 kalorija", napominju stručnjaci za Health Shots. Bez kontrole porcija, bučine sjemenke mogu pridonijeti nakupljanju viška kilograma, osobito ako ih jedete svakodnevno uz ostale kalorične obroke.
Bučine sjemenke poznate su po svom blagotvornom učinku na snižavanje krvnog tlaka. Iako je to korisno za osobe s visokim tlakom, onima s već niskim tlakom (hipotenzijom) mogu uzrokovati vrtoglavicu, slabost ili umor. "Ako imate nizak tlak, ne pretjerujte s količinom i pratite reakcije tijela", savjetuju stručnjaci.
Osim ove tri nuspojave koje se mogu dogoditi svima koji jedu previše bučinih sjemenki, stručnjaci ističu da je važno u obzir uzeti da im možda svi ne bi trebali jesti. Ove sjemenke mogu izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi, a važno je i ne dati ih maloj djeci. Objasnili su i zašto.
Neki ljudi mogu biti osjetljivi ili alergični na bučine sjemenke, iako to nije tako često. Ipak, važno je obratiti pozornost na simptome poput iritacije grla, kašlja, glavobolje, osipa, urtikarije i ekcema, koji se mogu pojaviti nakon jedenja. Naravno, alergijska reakcija može se pojaviti i nakon malo konzumiranih sjemenki, ali posebno ako ste ih pojeli puno, a alergični ste.
Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, ili sve njih, važno je odmah prekinuti konzumaciju i obratiti se liječniku za savjet i pomoć.
Zbog svoje male veličine i tvrdoće, bučine sjemenke mogu predstavljati rizik od gušenja kod male djece. Također, probavni sustav djece je osjetljiviji, a veća količina vlakana može izazvati želučane tegobe ili nadutost. Zato se preporučuje oprez ili u potpunosti izbjegavanje kod djece mlađe dobi.