Liječnica otkrila koju hranu svakodnevno jede da bi unijela iznimno važan nutrijent

Epidemiologinja Stephanie Venn-Watson proučavala je dugovječnost i prije nego što je to shvatila. Još 2001. godine američka mornarica angažirala ju je da brine o starenju dupina. U početku je planirala proučavati dupine kako bi bolje razumjela zarazne bolesti, no vrlo brzo je preusmjerila fokus na kronične bolesti i procese starenja, čime se bavi već više od 20 godina.

"Dok divlji dupini obično žive oko 20 godina, oni u programu američke mornarice živjeli su znatno duže, do 40 ili 50 godina", kaže Venn-Watson. "Neki su razvijali kronične upale, povišeni kolesterol, pa čak i promjene u mozgu slične Alzheimerovoj bolesti, no drugi su i u starosti ostali potpuno zdravi."

Nakon analize tisuća uzoraka prikupljenih tijekom otprilike 50 godina, njezin tim je otkrio što je zajedničko najzdravijim starim dupinima. "Mislili smo da će to biti omega-3 masne kiseline jer se hrane isključivo ribom. No umjesto toga, otkrili smo C15:0 - zasićenu masnu kiselinu za koju nikad nisam čula", kaže.

Venn-Watson i njezin tim tako su identificirali novu esencijalnu masnu kiselinu, C15:0, koja, poput omega-3, može poboljšati zdravlje sisavaca. Neovisna istraživanja potvrdila su te nalaze. Otkrivena je prva esencijalna masna kiselina u više od 90 godina, zbog čega je Venn-Watson uvrštena na CNBC-ovu listu inovatora za 2025. godinu.

Sa suprugom, liječnikom američke mornarice, osnovala je tvrtku Seraphina Therapeutics i razvila dodatak prehrani s C15:0 za ljude. Ove je godine objavila i knjigu pod nazivom The Longevity Nutrient.

Evo koje namirnice unosi kako bi povećala unos nutrijenta koji potiče dugovječnost

Prilikom planiranja obroka, Venn-Watson nastoji povećati unos C15:0. "To najčešće činim tako da jedem sireve od životinja hranjenih isključivo travom - takvi sirevi imaju najviše C15:0", kaže.

Dnevni međuobrok često joj pomaže da unese više ove masne kiseline: "Gotovo svaki dan pojedem malo sira."

Sireve obično kombinira s krekerima bogatim vlaknima kako bi osigurala unos vlakana.

"Otkrili smo i koliko su vlakna važna. Zato kombiniram sir i krekere, ali one koji nisu puni rafiniranih ugljikohidrata", pojašnjava.

"Dobar primjer je pecorino. Taj sir ima jako visoku nutritivnu vrijednost, uključujući i C15:0."

Iako je otkrila novu esencijalnu masnu kiselinu, i dalje se oslanja i na već poznate izvore zdravih masti poput omega-3. "U mojoj prehrani ima puno ribe, jedem ju gotovo svaki dan, kao i mliječne masti", kaže.

Osim prehrane, o zdravlju brine i uzimanjem vitaminskih dodataka: "Uz to uzimam i dodatak prehrani s čistim C15:0 koji je rezultat 10-godišnjeg istraživanja američke mornarice."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.