KRONIČNE upale srž su mnogih bolesti, uključujući i autoimune bolesti u kojima tijelo pogrešno napada vlastita tkiva. Takvi procesi mogu uzrokovati simptome poput umora, bolova u zglobovima, probavnih smetnji i mnogih drugih. Iako ne postoji univerzalni lijek, određene prehrambene i životne navike mogu pomoći u kontroli upala i ublažavanju simptoma.
Dr. Terry Shintani, liječnik školovan na Harvardu, podijelio je pet ključnih savjeta koji mogu pomoći s kontroliranjem upala.
Prema dr. Shintaniju, raznoliko voće i povrće bogato je antioksidansima, vitaminima i fitonutrijentima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i uravnotežuju imunološki odgovor. "Što je boja intenzivnija, to je više hranjivih tvari koje mogu ublažiti upalne procese", poručuje stručnjak, prenosi SheFinds.
Namirnice poput bijelog kruha, slatkiša i pekarskih proizvoda mogu izazvati nagli porast šećera i inzulina u krvi, što potiče stvaranje citokina, molekula koje imaju važnu ulogu u nastanku upale.
Zasićene masti koje se nalaze u masnijem mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i procesiranoj hrani mogu potaknuti stvaranje upalnih tvari. Dr. Shintani preporučuje zamjenu tih masti zdravijima, poput onih iz ribe, orašastih plodova, maslinovog ulja i sjemenki.
"Vlakna fermentacijom u crijevima stvaraju kratkolančane masne kiseline poput butirata, koji ima snažno protuupalno djelovanje", objašnjava dr. Shintani. Dodaje da cjelovite žitarice i mahunarke djeluju kao prirodni prebiotici, potičući rast korisnih bakterija u crijevima i jačajući imunitet, prenosi SheFinds.
Iako su omega-6 masne kiseline važne u malim količinama, suvremena prehrana često sadrži neravnotežu - previše omega-6, a premalo omega-3. Takva disproporcija može poticati upalu. Stoga je važno smanjiti unos industrijskih ulja i povećati unos masne ribe i lanenih sjemenki, koji su prirodni izvori omega-3 masnoća.