Izbjegavajte ih prije ljeta: Šest vrsta hrane i pića koje potiču nadutost i upalu

Foto: Unsplash

AKO ŽELITE osjećati se bolje u vlastitoj koži i spremno dočekati ljeto, pravilna prehrana jednako je važna kao i redovita tjelovježba. Postoje brojne zdrave namirnice koje vam mogu pomoći da dosegnete željenu liniju, a neke uobičajene grickalice mogu imati sasvim suprotan učinak - one mogu poticati upale, izazvati probavne tegobe i pridonijeti nakupljanju masnih naslaga, posebno u području trbuha.

Nutricionistice Kathleen McDermott, Lisa Richards, Valerie Dolbel, Heather Hanks i Sheri Berger su za portal SheFinds izdvojile namirnice koje biste trebali izbjegavati ako želite poboljšati svoje zdravlje i liniju.

Zaslađena granola

Granola se često smatra zdravim prehrambenim izborom, no mnoge industrijske verzije sadrže rafinirane žitarice, hidrogenirane masnoće i dodane šećere, što može izazvati brze skokove šećera u krvi i upalne procese.

Savjet nutricionistice Kathleen McDermott je da počnete pripremati domaće granole: "Koristite cijele zobene pahuljice, malo prirodnog zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa, te zdrave masnoće poput kokosovog ili maslinovog ulja. Dodajte orašaste plodove, sjemenke i suho voće bez dodanog šećera".

Voćni jogurt

Iako jogurt može sadržavati korisne probiotike i proteine, zaslađene verzije često imaju i do 30 grama šećera po čašici, više nego pojedine čokoladice, piše SheFinds. Ako već volite jogurt, bolji izbor je obični grčki jogurt s malim udjelom šećera i većom količinom proteina te ga zasladite svježim voćem ili s malo meda.

Energetski napitci

Energetski napitci često sadrže velike količine šećera, kofeina, umjetnih boja i aditiva koji mogu uzrokovati upalu, probavne smetnje, tjeskobu i probleme sa spavanjem. Kako savjetuje McDermott, držite se "jedne jutarnje kave i pijte vodu tijekom dana kako biste ostali hidrirani bez viška kofeina i šećera".

Krafne

Prema Lisi Richards, krafne su "napravljene od rafiniranog brašna i pune dodanih šećera", što ih čini jednom od najgorih namirnica kada je riječ o zdravlju i težini. Nagli porast šećera u krvi koji izazivaju pridonosi inzulinskoj rezistenciji. Najbolje bi bilo u potpunosti ih izbjegavati u prehrani, ili jesti vrlo rijetko, ali nikako za doručak.

Voćni sokovi

Voćni sokovi, iako prirodnog podrijetla, sadrže visoke koncentracije šećera jer im nedostaju vlakna prisutna u cijelom voću. To ih čini napitkom koji lako poremeti razinu šećera u krvi. Prema nutricionistici Sheri Berger, birajte "stopostotni voćni sok bez dodanog šećera, ali čak i tada radije pojedite cijeli plod".

Kupovni keksi

Kupovni keksi puni su rafiniranih ugljikohidrata, šećera i zasićenih masnoća. Osim što su visokokalorični, potiču inzulinske skokove i upale te pridonose nakupljanju masnoće na području trbuha. "Keksi su jedna od glavnih slastica, ali doprinose unosu dodatnog šećera, a sadrže vrlo malo vlakana i hranjivih tvari", zaključuje nutricionistica Valerie Dolbel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.