4 fit navike za koje mislite da su dobre za vas, no zapravo vam štete

Foto: 123RF

SVI imaju neke navike za koje misle da su važne u održavanju zdravlja i dobrog izgleda.

Iako mnoge od tih navika zaista nose brojne pozitivne učinke, ipak postoje i one za koje samo mislimo da nam čine dobro.

Ovo su samo neke od njih:

1. Uzimanje multivitaminskih dodataka

Konzumiranje multivitamina i drugih vrsta bioaditiva nimalo ne smanjuje rizik od razvoja određenih bolesti i nema nikakav učinak na pamćenje ili sposobnost za rad. Skupina znanstvenika iz SAD-a do tog je zaključka došla nakon istraživanja u kojem je sudjelovalo 450.000 ljudi. Rezultati pokazuju da ovi dodaci mogu imati i negativan utjecaj na vaše zdravlje.

2. Dijete za detoksikaciju

Ove dijete su sve popularnije, no stručnjaci tvrde da su beskorisne jer se tijelo i samo može boriti protiv toksina. Ako vaša jetra i bubrezi ne rade pravilno, jedino rješenje je posjet liječniku, a ne konzumiranje smoothieja i ostalih voćnih napitaka.

3. Konzumacija organskih proizvoda

U mnogo zemalja organski proizvodi ne moraju biti posebno označeni te nemaju nikakav poseban certifikat. U većini slučajeva proizvodi na kojima piše "eko" ili "organsko" su uglavnom produkti marketinškog tima te nemaju nikakve veze s uzgojem bez kemijskih dodataka. Zbog toga su velike šanse da proizvodi označeni kao organski nisu ništa bolji od onih ostalih koji se nalaze u trgovini.

4. Konzumacija samo proizvoda s niskim udjelom masti

Naše tijelo treba masti te nije pametno potpuno ih izbaciti iz prehrane. Kod nekih proizvoda mast je zamijenjena većom količinom šećera koji vam još više može naštetiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.