U čemu je tajna savršenog bolonjeza? Chef tvrdi da je ovaj sastojak obavezan

ŠPAGETI bolonjez jedno su od najpopularnijih jela, omiljeni klasik kojem se mnogi okreću za brzi i ukusan obrok. Iako potječe iz talijanske kuhinje 19. stoljeća, gdje je poznat kao ragù alla bolognese, recept je doživio bezbrojne varijacije diljem svijeta. Gotovo svaka obitelj ima svoju malu tajnu za savršeni umak, no chef nagrađen Michelinovom zvjezdicom tvrdi da zna ključni sastojak za "autentičnu" verziju koji mnogi izostavljaju, piše Mirror.
Riječ je o chefu Paulu Fosteru, poznatom po gostovanjima u emisiji BBC Saturday Kitchen, koji je na TikToku pozvao ljude da u svoj bolonjez dodaju sastojak koji većina već ima kod kuće - mlijeko. Inzistira da će upravo to umak učiniti "vrhunskim" i "autentičnijim".
"Dodajete li mlijeko u svoj bolonjez? Ako ne, zašto ne?", upitao je svoje pratitelje. "Ako želite najbolje rezultate temeljene na autentičnosti, onda slijedite moju metodu", rekao je i dodao da brojni tradicionalni talijanski recepti zaista uključuju mlijeko.
Recept za "autentični" bolonjez
Fosterov postupak započinje sitnim sjeckanjem bijelog luka, celera i mrkve. Zatim zagrijava maslinovo ulje u velikom loncu, dodaje povrće s prstohvatom soli i pirja tri do četiri minute, pazeći da ne potamni. Potom umiješa svježi timijan i naribani češnjak te kuha još dvije minute. Smjesu povrća izvadi iz lonca, a na još maslinovog ulja preprži mljeveno meso - preporučuje kombinaciju jednakih dijelova junetine i svinjetine.
Kada sva tekućina ispari i meso dobije lijepu boju, podlije ga crnim vinom i pusti da se reducira. Slijedi dodavanje izdašne žlice pirea od rajčice, a zatim se u lonac vraća i pirjano povrće, zajedno s konzervom sjeckane rajčice i pilećim ili goveđim temeljcem.
>> Originalni recept za bolognese
"Želite ovo lagano kuhati oko tri sata kako bi se reduciralo, koncentriralo, tako da postane gusto i sjajno", savjetovao je. A onda slijedi ključni korak - dodavanje jedne čaše mlijeka. "Ovo mu daje tu kremoznost bez dodavanja vrhnja. Iskreno, ovo mijenja igru." Na kraju, umak se začini solju i paprom po ukusu i poslužuje s kuhanom tjesteninom.
Mlijeko u umaku podijelilo internet
Međutim, nisu svi bili oduševljeni njegovim savjetom. Mnogi nisu mogli vjerovati da bi dodavanje mlijeka zaista moglo poboljšati okus ovog klasičnog jela, što je pokrenulo pravu raspravu u komentarima.
"Ja sam Talijan i ne znam nikoga tko koristi mlijeko", napisao je jedan korisnik i mnogi su se složili s njim. No, s druge strane, mnogi su stali u obranu chefa Fostera, tvrdeći da je mlijeko neizostavan dio pravog bolonjeza.
"Uvijek dodajem mlijeko. Čini meso nježnijim", glasio je jedan komentar. Drugi je korisnik bio još izričitiji: "Nije bolonjez ako ne dodajete mlijeko. U originalni recept uvijek ide mlijeko, svaki Talijan to zna."

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati