Ovo je jedini način na koji biste trebali peći povrće, ispast će savršeno pečeno

PEČENO povrće zvuči jednostavno za pripremu - nasjeckate ga, začinite i ubacite u pećnicu. Ipak, prečesto rezultat bude razočaravajuć: gnjecavi i bezukusni komadi umjesto hrskavih i karameliziranih zalogaja. No, uz nekoliko stručnih savjeta, takvim kulinarskim neuspjesima doći će kraj. Simply Recipes ima savjete za savršeno pečeno povrće svaki put, korak po korak.
Idealna temperatura
Cilj je dobiti karameliziranu i hrskavu vanjštinu prije nego što se unutrašnjost pretvori u kašu. Zaboravite na eksperimentiranje - idealna temperatura za to je točno 218°C. Bilo što niže neće stvoriti željenu koricu, dok će više temperature dovesti do zagorijevanja prije nego što se povrće ispeče onako kako bi trebalo.
Dajte povrću prostora
Najveća pogreška je pretrpavanje lima za pečenje. Ako povrće nema dovoljno prostora i dodiruje se, ono će se kuhati na pari umjesto da se peče. Rezultat? Blijedi i gnjecavi komadi. Uvijek koristite dovoljno velik lim da povrće možete rasporediti u jednom sloju bez preklapanja. Stručnjaci preporučuju klasične aluminijske limove jer se brzo i ravnomjerno zagrijavaju.
Trik s vrućim limom
Kao što zagrijavate tavu prije prženja, isti princip vrijedi i ovdje. Stavite prazan lim za pečenje u pećnicu dok se ona zagrijava. Kad na vrući lim stavite pripremljeno povrće, ono će odmah početi cvrčati i peći se, što ubrzava proces i jamči ravnomjernije zapečenu površinu.
Ujednačeno rezanje je ključ
Kako bi se povrće ispeklo ravnomjerno i u isto vrijeme, ključno ga je narezati na komade podjednake veličine, otprilike 2.5 cm. Pritom vodite računa i o gustoći - tvrđe korjenasto povrće poput mrkve ili cikle narežite na nešto manje komade od mekšeg povrća poput brokule ili gljiva, jer mu treba više vremena da omekša.
Pravilan položaj u pećnici
Najbolje rezultate postići ćete ako lim s povrćem stavite na srednju rešetku pećnice, gdje je toplina najujednačenija. Ako pečete dvije ture odjednom, koristite srednju i gornju rešetku te obavezno zamijenite njihove pozicije na pola pečenja kako bi se sve ispeklo podjednako.
Ne zaboravite na miješanje
Da bi svaka strana povrća dobila lijepu boju i postala hrskava, potrebno ga je promiješati barem jednom tijekom pečenja. Najbolje je to učiniti na polovici vremena pečenja - postavite si podsjetnik kako ne biste zaboravili.
Koliko dugo peći?
Vrijeme pečenja ovisi o vrsti i veličini povrća. Mekše povrće poput brokule i gljiva bit će gotovo za 10 do 20 minuta. Tvrđe korjenasto povrće poput cikle ili mrkve zahtijevat će 30 minuta ili više. Najbolje je početi provjeravati nakon prvih 20 minuta i nastaviti peći u intervalima od pet minuta dok ne postignete željenu hrskavost.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati