Lista najboljih i najdugovječnijih hrvatskih restorana

KULT Plave Kamenice sastavio je listu hrvatskih restorana koji su otvoreni u prošlom stoljeću i još uvijek uspješno posluju, ostajući simboli stalne kvalitete i tradicije u domaćem ugostiteljstvu. Evo što su napisali o svakom od njih.
Okrugljak najstariji - čak 113 godina
Među njima se ističe Okrugljak u Zagrebu, najstariji aktivni restoran u Hrvatskoj, koji je vrata otvorio još davne 1913. godine. Plavi podrum u Voloskom, koji posluje od 1996., i dalje slovi kao jedan od najboljih ribljih restorana u zemlji - poznat po vrhunskim maslinovim uljima i vinskoj listi koja nadilazi očekivanja.
Le Bistro u Esplanadi godinama drži reputaciju mjesta gdje klasika i sofisticiranost idu ruku pod ruku - bečki odrezak, štrukli i elegancija u servisu čine ga vječnim favoritom, a kuhinja pod vodstvom Ane Grgić Tomić donosi i suvremenost u jelovnik.
U Rovinju, Monte - koji je započeo svoj put još sedamdesetih - danas je sinonim za fine dining, a ušao je u povijest kao prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom. U Zagrebu, Tač se pozicionirao kao mjesto koje povezuje sezonsku i tradicionalnu kuhinju s ozbiljnim morskim repertoarom.
Johnson u Mošćeničkoj Dragi nudi jednostavne, ali besprijekorno pripremljene riblje specijalitete, dok je Orsan Gverović u Dubrovniku ostao vjeran autentičnom dalmatinskom ugođaju i jelima poput crnog rižota i jastoga.
Na listi je i zagrebačka Asia
Restorani Viking (Lim) nudi vrhunsku ribu, žive hlapove i škampe, dok je Badi kod Umaga počeo kao tradicionalni riblji restoran koji je prije desetak godina počeo uvoditi modernističke elemente.
I zagrebačka Asia pokazuju da se dugovječnost može kombinirati s promjenom. Ovaj restoran, uspješno spaja kinesku i europsku gastronomsku tradiciju s modernim azijskim utjecajima.
Baltazar u Zagrebu, koji je od roštiljarne prerastao u relevantan nacionalni restoran, primjer je stalnog razvoja - kako u jelovniku, tako i u ukupnoj prezentaciji. U Rovinju, restoran Giannino još od osamdesetih nudi razinu luksuza i gastronomije koja ga čini prepoznatljivim. Njegova legendarna pašta s jastogom iz 1985. i dalje je referentna točka za brojne gurmane.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati