Povrće koje obilježava ovo doba godine - ako ga imate puno, iskoristite ovako

RAJČICA, kraljica ljetnog vrta, svoj puni potencijal pokazuje u jelima koja slave njezinu sočnost i bogat okus. Bilo da je pečena, kuhana u umaku, punjena ili pretvorena u kremastu juhu, rajčica je nezaobilazna namirnica u ovo doba godine.
Ako ste ih i vi kupili malo više - u dućanu, na tržnici ili ste ubrali vlastite - inspirirajte se ovim jednostavnim receptima. Potrošit ćete ih sve, i to na jela u kojima njihov sladak okus zaista dolazi do izražaja.
Punjene rajčice na mediteranski način
Ove preukusne rajčice punjene mješavinom žitarica i mahunarki savršen su primjer mediteranske kuhinje. Mogu poslužiti kao bogat prilog ili samostalno glavno jelo. Recept je izrazito prilagodljiv pa ga lako možete pretvoriti i u vegansku inačicu punu okusa i mirisa.
Za pripremu će vam trebati oko sat vremena, a glavne zvijezde su, naravno, rajčice, uz mješavinu mahunarki i žitarica, pinjole te feta sir.
Kremasta juha od pečenih rajčica
Pečenjem rajčica prije kuhanja dobiva se dubok i bogat okus koji ovu juhu čini posebnom. Kokosovo mlijeko daje joj neodoljivu kremastu teksturu, a pesto od bosiljka zaokružuje cijelu priču i unosi dašak svježine. Idealna je za lagani ljetni ručak.
Ova juha je gotova za samo 40 minuta, a za nju su vam potrebne zrele rajčice, luk, kokosovo mlijeko i malo pesta od bosiljka.
Ratatouille
Poznato francusko jelo iz Provanse, ratatouille, slavi bogatstvo ljetnog povrća. Patlidžani, tikvice, paprike i rajčice polako se krčkaju u aromatičnom umaku, stvarajući jelo koje je istovremeno jednostavno i elegantno. Možete ga poslužiti kao prilog mesu ili kao samostalno vegetarijansko jelo uz komad svježeg kruha.
Priprema traje nešto duže, oko 80 minuta, no rezultat je vrijedan truda. Glavni sastojci su patlidžani, rajčice, tikvice i paprike.
Sataraš s tikvicama
Sataraš je klasik naših krajeva i jelo koje nas vraća u djetinjstvo. Ova verzija obogaćena je tikvicama, što ga čini još sočnijim i ukusnijim. Brz, jednostavan i prepun okusa, sataraš je savršen ljetni prilog koji se odlično slaže s jajima, mesom ili rižom.
Za pripremu ovog tradicionalnog jela trebat će vam 45 minuta, a osnova su paprike, rajčice, luk i, naravno, tikvice.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati