Volite smrznute pileće medaljone? Evo što se u njima zapravo nalazi

HRSKAVI, zlatni, gotovi za nekoliko minuta i često u oblicima životinja, zvjezdica ili srca - smrznuti pileći medaljoni postali su redovni gost u mnogim zamrzivačima, osobito u kućanstvima s djecom. Djeca ih vole jer su zabavni i ukusni, a roditelji ih često biraju jer su praktični, brzo se pripremaju i izgledaju kao da su jednostavan izvor proteina.
No, što se zapravo krije iza te simpatične forme i hrskave korice? Jesu li medaljoni doista napravljeni od čistog pilećeg mesa ili je riječ o industrijskom miksu različitih sastojaka koji samo podsjeća na piletinu? Pogledali smo sastav najčešće dostupnih smrznutih medaljona u domaćim dućanima i otkrili što sve ulazi u njihovu izradu.
Nisu svi medaljoni isti - udio mesa varira
Iako se svi proizvodi na pakiranju predstavljaju kao "pileći medaljoni", razlika između njih može biti poprilična - i to najviše u količini stvarnog mesa. Kod većine brendova meso čini između 50 i 60 posto proizvoda, a ostatak su voda, panada (krušne mrvice, brašno, ulje), začini, zgušnjivači i dodaci za poboljšanje okusa i teksture.
U boljim proizvodima koristi se isključivo meso pilećih prsa, dok neki koriste mješavinu komadića bijelog i tamnog mesa koji se prešaju i oblikuju u poznate medaljone.
U mnogim slučajevima meso je prethodno samljeveno, pa zatim ponovno oblikovano - često uz dodatak vode i škroba kako bi se dobila željena konzistencija. Takvi proizvodi su jeftiniji za proizvodnju, ali imaju manju nutritivnu vrijednost. Neki sadrže i dodatke poput sirnog punjenja, aroma dima ili pojačivača okusa koji nisu nužno problematični, ali ih treba biti svjestan - posebno ako se medaljoni jedu često.
Panada, sol i aditivi - što sve jedemo uz piletinu
Ono što medaljonima daje njihovu prepoznatljivu hrskavu koricu zapravo je sloj panade, koji uz krušne mrvice najčešće sadrži pšenično brašno, ulje i začine. I dok taj sloj čini medaljone primamljivima na prvi zalogaj, on često doprinosi visokoj količini soli i masnoća u konačnom jelu. Neki proizvodi dodatno su prženi prije zamrzavanja, pa sadrže više ulja nego što biste očekivali.
Osim panade, mnogi medaljoni uključuju aditive poput difosfata koji zadržavaju vlagu, te aroma koje pojačavaju okus piletine. Nije rijetkost ni da sadrže tragove alergena - jaja, mlijeka, soje, pa čak i sezama, što je važno znati ako imate dijete s prehrambenim osjetljivostima.
Čitajte deklaracije
Zbog svega toga važno je čitati deklaracije i birati proizvode s višim udjelom mesa, manje aditiva i jasnim popisom sastojaka. Idealno je kada medaljoni sadrže što manje "skrivenih" dodataka i kada ih pripremate u pećnici umjesto u fritezi - što značajno smanjuje količinu masnoće i čini ih zdravijima.
Zaključno, smrznuti pileći medaljoni mogu biti praktičan izbor za brzi obrok, ali nisu svi jednako kvalitetni. Ako već kupujete gotove proizvode, birajte one s višim udjelom mesa i manje industrijskih dodataka. A kad imate vremena, pokušajte ih napraviti sami. Djeca će ih jednako voljeti, a vi ćete točno znati što jedu - imamo još jedan provjereni recept ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati