Sočne pileće okruglice u umaku od gljiva i vina idealan su brz ručak ili večera

PEČENE mesne okruglice spektakularno su rješenje za brz ručak tijekom tjedna, ili čak vikenda. Umjesto klasičnih recepata, zašto ne biste preobrazili svoje omiljeno jelo u sočne okruglice? Upravo je to ideja iza ovog recepta, koji klasične francuske okuse pilećeg fricasséea spaja s praktičnošću mesnih okruglica, piše The Kitchn.
Glavna prednost ovog jela je jednostavnost. Umjesto prženja koje stvara nered, okruglice se peku u pećnici, što vam oslobađa vrijeme da se posvetite pripremi bogatog umaka. A umak je prava zvijezda - prepun okusa gljiva i vina, zaokružen vrhnjem i žumanjcima koji mu daju dodatnu kremoznost i bogatstvo. Nemojte se bojati dodavanja sirovih žumanjaka; trik je u tome da ih prvo umiješate u vrhnje kako bi se glatko povezali s ostatkom umaka bez grudica.
Kada je sve gotovo, preostaje vam samo odabrati prilog. Ove kremaste pileće okruglice savršeno se slažu s tjesteninom, pire krumpirom, rižom ili jednostavno komadom hrskavog kruha za umakanje u slasni umak.
Potrebni sastojci
Za ovo će vam jelo trebati sljedeći sastojci:
- mljevena piletina
- peršin
- krušne mrvice
- češnjak
- jaja
- sol
- papar
- maslac
- luk
- gljive
- bijelo vino
- brašno
- timijan
- vrhnje za kuhanje.
Kako se priprema
Zagrijte pećnicu na 220°C i postavite rešetku u gornju trećinu. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješajte peršin, krušne mrvice, češnjak, jaje, sol i papar. Dodajte mljevenu piletinu i lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine. Vlažnim rukama oblikujte oko 20 okruglica i ravnomjerno ih rasporedite po pripremljenom limu. Pecite 12 do 15 minuta.
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte luk i gljive te začinite solju i paprom. Dinstajte 5 do 7 minuta, dok luk ne omekša i lagano porumeni. Pospite brašno preko povrća i promiješajte. Ulijte bijelo vino i dodajte češnjak te postružite dno tave. Kuhajte oko minutu, dok se tekućina ne reducira napola.
Dodajte toplu vodu i grančice timijana te pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte otklopljeno oko 5 minuta, dok se umak lagano ne zgusne. U međuvremenu, u maloj zdjeli umutite vrhnje za kuhanje i žumanjke. Maknite tavu s vatre. Uz neprestano miješanje, polako ulijte smjesu vrhnja i žumanjaka u umak. Izvadite grančice timijana i po potrebi dodatno začinite. Na kraju dodajte pečene okruglice.
Cijeli recept pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati