Jeste li ih i vi radili? Greške u kuhanju koje nisu zaobišle nijednog početnika

KUHANJE je vještina koja dolazi s iskustvom, a gotovo svi koji su tek počeli kuhati napravili su neke uobičajene pogreške. Od prekuhane tjestenine do previše zasoljenih juha - svatko od nas je prošao kroz svoje početničke pogreške. Ako ste početnik u kuhinji ili želite izbjegavati česte greške, evo nekoliko namirnica koje početnici najčešće "zeznu" i kako to možete popraviti.
1. Prekuhana tjestenina
Prekuhana tjestenina je klasik među početnicima. Tjestenina koja se kuha predugo postaje gnjecava i bez okusa, što je daleko od savršene teksture koja bi trebala biti al dente. Iako može biti primamljivo ostaviti je u vodi nekoliko minuta duže, jer mislite da je bolje biti siguran, to zapravo uništava cijelo jelo.
Uvijek provjerite upute na pakiranju i probajte tjesteninu nekoliko minuta prije vremena koje je navedeno. Tjestenina je gotova kad je al dente - kuhana, ali još uvijek čvrsta kad je zagrizete.
2. Previše pečena ili suha piletina
Piletina je često izvor nesreća u kuhinji. Prekuhana piletina, osobito pileća prsa, može postati izuzetno suha i žilava. Početnici često ostave pileća prsa predugo na vatri misleći da će biti sigurnija, no rezultat je često neugodno suho meso.
Koristite termometar za meso kako biste bili sigurni da je piletina kuhana do sigurne temperature (oko 75°C za pileća prsa).
3. Previše zasoljena juha ili umak
Još jedna uobičajena pogreška - jelo je uvijek potrebno probati i više puta dok mu dodajemo začine, a ovo posebno vrijedi za sol. Iako je lako misliti da će malo više soli poboljšati okus, previše soli može potpuno uništiti okus jela. Također, neki početnici dodaju sol odmah na početku kuhanja, a zatim zaborave na to kad je jelo gotovo.
Solite jelo postepeno, dodajući malo po malo, i stalno probajte. Često je bolje dodati manje soli i kasnije ju dodati po potrebi nego riskirati da jelo bude previše slano.
4. Prekuhano povrće
Početnici često prekuhavaju povrće, što ga čini previše mekanim i bez okusa. Povrće se može brzo skuhati i lako izgubiti hranjive tvari i okus ako se predugo kuha. Osim toga, predugo kuhanje povrća može ga učiniti gnjecavim i bez hrskavosti koju obično volimo.
Većina povrća, poput brokule, mrkve ili graška, treba kuhati samo nekoliko minuta. Povrće bi trebalo biti kuhano, ali i dalje hrskavo. Razmislite o blanširanju povrća (brzo kuhanje u kipućoj vodi i potom uranjanje u hladnu vodu) kako biste očuvali boju i teksturu.
5. Nedovoljno pečeni krumpiri
Krumpir, bilo da ga pečete, pržite ili kuhate, često je jedan od najizazovnijih sastojaka za početnike. Nepravilan oblik, prekratko kuhanje ili niska temperatura prženja mogu dovesti do toga da krumpir bude nedovoljno pečen - mekan iznutra, ali suh izvana.
Pazite na veličinu komadića krumpira - manji komadi se brže peku. Također, kada pečete krumpir, pobrinite se da je tava ili pećnica dovoljno zagrijana, a krumpir ravnomjerno raspoređen, kako bi se ispekao do zlatno-smeđe boje i postao hrskav.
6. Zaboravljanje da se meso treba "odmoriti"
Nakon što se meso skuha, mnogi početnici zaborave da ga treba pustiti da se odmori. Meso koje se ne odmaralo nakon pečenja ili prženja često gubi sočnost jer sokovi izlaze iz mesa kad ga počnete rezati. Nakon što izvadite meso iz tave ili pećnice, neka odstoji 5 do 10 minuta prije nego što ga narežete. To omogućuje da sokovi ostanu unutar mesa, a tako će biti sočnije i ukusnije.
7. Nepravilno pečenje jaja
Početnici često ne znaju kako pripremiti jaja na način koji će im omogućiti da budu savršena. Iako jaja izgledaju jednostavno, bilo da ih pržite, kuhamo na tvrdo ili pripremate omlet, postoji nekoliko stvari koje mogu poći po zlu. Previše pečena jaja mogu postati gumena, a jaja koja nisu dovoljno pečena mogu biti nedovoljno sigurna za konzumaciju.
Kada pržite jaja, pobrinite se da se peku na umjerenoj temperaturi i nemojte ih predugo ostavljati u tavi. Ako kuhate jaja na tvrdo, počnite ih kuhati u hladnoj vodi, a zatim ih pustite da se ohlade u ledenoj vodi nakon kuhanja kako bi se lakše oljuštile.
8. Nepravilno pečenje mesa
Mnogi početnici prilikom pečenja mesa zaborave na važno pravilo - ne otvaraju pećnicu previše često. Otvorena vrata pećnice mogu značajno smanjiti temperaturu i usporiti proces pečenja, što može uzrokovati neravnomjerno kuhanje.
Nemojte često otvarati vrata pećnice tijekom pečenja, jer to može utjecati na temperaturu i teksturu mesa. Umjesto toga, koristite termometar za meso kako biste pratili unutarnju temperaturu i znali kada je meso potpuno pečeno.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati