Francuski chef otkriva na što obratiti pažnju kada kupujete pekarske proizvode

OD PRHKIH kroasana do hrskavog baguettea, teško je odoljeti mirisu i izgledu svježe pečenih pekarskih proizvoda u trgovini, a upravo su francuski klasici poput ovih ono za čim najčešće posežemo. No, kupci se često razočaraju kada ono što donesu kući ne ispuni očekivanja, a to se posebno odnosi na pekarske proizvode.
Kako onda znati koji je proizvod kvalitetan i na što obratiti pozornost kada kupujete pekarske proizvode? Francuski chef Maxim Pradié za Food & Wine otkrio je nekoliko savjeta za kupnju francuskih pekarskih proizvoda te kako ih čuvati i očuvati im okus.
Kako odabrati dobar kroasan
U mnogim trgovinama možete pronaći već pečene kroasane - negdje se prodaju pojedinačno, a negdje po nekoliko komada u kutiji. No, kako znati da su dobri i kvalitetni? Prema Pradiéu, važno je obratiti pozornost na boju i izgled. Dobar kroasan mora biti zlatno-smeđ i slojevit. Ako je blijed, moguće je da je nedovoljno pečen.
Dogodi li vam se da kupite kroasane koji su se već malo osušili ili jednostavno ne stignete sve pojesti na vrijeme, postoji trik kako ih vratiti u život. Pradié objašnjava da je s kroasanima slično kao s kruhom. "Možete ih lagano poprskati vodom ili ih kratko uroniti u vodu, a zatim zagrijati u pećnici", kaže.
"Kada ponovno dodate malo vlage, kroasan se pri zagrijavanju ponovno napari i hidratizira i tako gotovo ponovno dobije teksturu i okus kao prvog dana", objašnjava ovaj chef.
Kako odabrati dobar kruh
Tražite li kruh, evo nekoliko savjeta. Dobar baguette trebao bi imati hrskavu koricu i mekanu unutrašnjost, a Pradié dodaje da ako kruh pukne kada ga stisnete, znači da nije suh. Ako je baguette mekan poput jastuka i ne proizvodi zvuk prilikom stiskanja, nemojte ga kupovati.
Jedna od najčešćih pogrešaka pri kupnji kruha, kaže Pradié, je precjenjivanje vlastite potrošnje. "Važno je znati koliko ćete kruha zaista pojesti. Sve što ne pojedete odmah, zamrznite kako bi što dulje ostalo svježe", ističe.
Preporučuje kruh najprije narezati na šnite i tako ga zamrznuti pa kasnije vaditi samo onoliko koliko vam treba. Osim toga, iako to mnogi izbjegavaju, Pradié savjetuje da kruh čuvate u hladnjaku. Tvrdi da je hladnjak prostor s visokom razinom vlage, što može pomoći da kruh dulje ostane svjež.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati