Češnjak smo koristili pogrešno cijeli život – evo kako ga zapravo treba pripremiti

ČEŠNJAK je temelj gotovo svake kuhinje – ali većina nas ga koristi pogrešno. Ne u smislu količine, već u načinu pripreme. A upravo tu leži razlika između mirisnog, aromatičnog začina i onog gorkog, spaljenog okusa koji od njega možemo dobiti. Evo koje su to najčešće pogreške u kuhanju sa češnjakom.
Režete ga i odmah ubacujete
Kad nasjeckate ili zgnječite češnjak, oslobađa se enzim alicin, koji je zaslužan za njegov snažan miris i antibakterijska svojstva. No ako ga odmah bacite na vruću tavu, većina tog korisnog spoja nestane prije nego što jelo i počne mirisati.
Pustite ga da odstoji barem 10 minuta nakon sjeckanja prije nego ga termički obradite.
Pržite ga na velikoj toplini
Češnjak ne voli jako vruće tave. Ako ga dodajete u ulje koje je već jako zagrijano, izgorit će za nekoliko sekundi i dati jelu gorak okus. Bolja opcija je da ulje lagano zagrijavate s češnjakom ili da ga dodate nakon što povrće već pusti sokove.
Miješate svježi i već prženi
Ako koristite češnjak na više načina – primjerice, zgnječen i kratko pržen u ulju, pa uz to dodajete i sirovi češnjak – znajte da će svaki dati potpuno drugačiji okus jelu. Svježi je ljut, prženi je sladak. Ne miješajte ih nasumično – iskoristite ih ciljano prema receptu i okusu koji želite postići.
Od češnjaka možete napraviti i pastu koja je praktična za korištenje u jelima, a dat će im bogat okus. Pogledajte u videu kako ju napraviti.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati