Nutricionisti otkrivaju što jesti za snažno i zdravo srce

ZDRAVLJE srca ne ovisi samo o genetici i tjelovježbi, sve više istraživanja pokazuje da i vrijeme kada jedemo, ali i što jedemo, ima velik utjecaj. Nova studija pokazala je kako jedenje noću - što je često kod radnika u noćnim smjenama - može povećati rizik od srčanih bolesti.
"Poremećaj u usklađenosti s našim unutarnjim biološkim satom povećava rizik za zdravlje srca", kaže dr. Frank Scheer. No dobra vijest je da možemo utjecati na taj rizik pametnim izborom hrane. Zato donosimo šest namirnica koje nutricionisti i kardiolozi preporučuju za zdravlje srca.
Losos
"Preporučujem uključivanje namirnica poput lososa, bogatog omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu i pomažu u održavanju zdravih razina kolesterola", objašnjava kardiolog dr. Jay Shah.
Zob
"Cjelovite žitarice poput zobi sadrže složene ugljikohidrate koji održavaju stabilnu razinu šećera u krvi i sprječavaju upalne procese koji mogu oštetiti krvne žile", objašnjava nutricionistica Rosie Carr. Sadrže topljiva vlakna koja snižavaju "loš" LDL kolesterol.
Lisnato povrće
Kelj i špinat bogati su nitratima koji šire krvne žile i snižavaju tlak. Osim toga, prepuni su kalija koji uravnotežuje razinu natrija u tijelu, piše Independent.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
"Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je jednostruko nezasićenim mastima i snažnim antioksidansima zvanim polifenoli, koji smanjuju oksidativni stres i upalu", objašnjava Carr i dodaje: "Kronična, blaga upala može oštetiti arterije i pridonijeti razvoju srčanih bolesti", upozorava.
Rajčice
Rajčice su bogate likopenom, moćnim antioksidansom koji čuva arterije. Termički obrađene rajčice još su učinkovitije, stoga ih slobodno pecite ili kuhajte u umacima.
Fermentirani mliječni proizvodi
Jogurt i kefir sadrže probiotike koji mogu pomoći u snižavanju tlaka i upale. Idealni su za doručak, umake ili kao zamjena za vrhnje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati