Nutricionisti tvrde: Ovo povrće moglo bi vam značajno produžiti život

SVIMA je poznata činjenica da je povrće zdravo te da bi ga trebalo što češće i više jesti. Znanstvena istraživanja potvrđuju da prehrana bogata voćem i povrćem može odgoditi ili spriječiti kronične bolesti, a među svim zdravim namirnicama, jedna se posebno ističe. Riječ je o špinatu, lisnatom zelenom povrću koje nutricionisti preporučuju kao ključan dodatak prehrani za dugovječnost, piše EatingWell.
Zašto je špinat zvijezda dugovječnosti?
Ako želite živjeti dulje i zdravije, ključno je držati upale pod kontrolom, a hrana bogata antioksidansima poput špinata u tome može pomoći. Prema nutricionistu Umu Callinsu, špinat obiluje vitaminom C i karotenoidima poput luteina i zeaksantina, koji se bore protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u tijelu.
Redovita konzumacija špinata i drugog tamnozelenog lisnatog povrća povezuje se s manjim rizikom od mnogih kroničnih bolesti. "Špinat je bogat nitratima, za koje se pokazalo da pomažu u regulaciji razine krvnog tlaka", kaže nutricionistica Jamie Nadeau. Dodaje da spojevi poput beta-karotena, vitamina C i flavonoida mogu smanjiti i rizik od određenih vrsta raka.
Sve veći broj istraživanja sugerira da je zdravlje crijeva važan prediktor dugovječnosti. Špinat sadrži vlakna koja potiču zdravu probavu, a najviše koristi dobivate ako ga jedete kuhanog - jedna šalica kuhanog špinata ima preko četiri grama vlakana, dok ista količina sirovog ima manje od jednog grama. Uz to, karotenoidi iz špinata povezani su s većom raznolikošću crijevnog mikrobioma, piše Eating Well.
"Biološka dob vašeg mozga jedan je od najjačih prediktora dugovječnosti", ističe nutricionistica Maggie Moon. Špinat je, kako kaže, izvrstan izbor za zdravlje mozga jer je bogat folatima, antioksidansima i drugim fitokemikalijama koje pomažu u usporavanju kognitivnog pada povezanog sa starenjem.
Kako ga uključiti u prehranu?
Kako biste iskoristili sve prednosti špinata, preporučuje se jesti ga nekoliko puta tjedno. Srećom, vrlo je svestran pa ga je lako uključiti u obroke. Možete ga kratko pirjati s češnjakom, dodati šaku u jutarnji smoothie, koristiti kao bazu za salatu ili njime obogatiti sendviče i wrapove. Ako vam svježi špinat prebrzo propadne, smrznuti je odlična alternativa jer nudi istu nutritivnu vrijednost.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati